Instellingen

Laatste dag voor rechtbankpresident: Julia Mendlik vertrekt naar Rotterdam

PROVINCIE UTRECHT - De spullen zijn gepakt en gisteren trok ze de deur van haar kantoor in de rechtbank Lelystad al definitief achter haar dicht. Vandaag is de laatste werkdag in Utrecht van Julia Mendlik als president van de rechtbank Midden-Nederland. Ze vertrekt na negen jaar naar Rotterdam, waar ze vanaf 1 januari president wordt van de rechtbank daar.
In die negen jaar maakte ze onder meer de zaak Anne Faber en de tramschutter mee. "Die zaak staat me heel erg bij, omdat dat ook zo landelijk veel aandacht gehad heeft en zo veel verdriet heeft meegebracht. Én de tramschutter, die had het meeste impact op Utrecht. Er waren zo veel mensen bij betrokken, er was een grote shock. Aan de rechtbank dan om die hele grote impact in goede banen te leiden."
De grootste verandering in haar tijd bij de rechtbank Midden-Nederland was de samenvoeging van Lelystad en Utrecht tot één rechtbank. Die samenwerking heeft volgens Mendlik inmiddels al veel opgeleverd. "Omdat je gaat samenwerken vanuit verschillende rechtbanken leer je toch van elkaar. Daarnaast heb je een veel groter gebied waar je meer expertise en specialisten in kan zetten."

Livestreams

Verder heeft vooral de digitalisering een grote vlucht genomen, zeker sinds corona. Er worden nu veel meer zittingen online gehouden. "Het is nu zo dat rechters in hun toga ook vanuit huis, van achter een scherm, zitting kunnen houden. Sommige dingen moeten namelijk gewoon doorgaan, corona of niet. Die hele periode is iets waar we veel van hebben geleerd, in welke zaken dat wel werkt en in welke niet."
"We hebben nu bijvoorbeeld ook livestreams van zaken die ertoe doen, zoals het kort geding rond de KNVB. Dan kan iedereen meekijken en dat is natuurlijk ontzettend mooi, want rechtsspraak leeft bij de gratie van openbaarheid. Je kan als burger elke dag binnenlopen, gewoon in Utrecht aan het Vrouwe Justitiaplein om een zaak bij te wonen. Maar als je dat vanachter een laptop kan doen, kan je een veel groter publiek bereiken."

Rotterdam

Het vertrek naar Rotterdam is overigens niet alleen ingegeven door de wens om weer iets anders te doen. Of omdat de regio hier niet interessant genoeg is. "Nee, er zit een einde aan mijn wettelijke termijn. Ik moest om me heen gaan kijken. En wat is dan mooier dan zo'n mooie grote rechtbank als Rotterdam? Met de havenzaken die daar spelen en meer druggerelateerde zaken. Tegelijkertijd is ook heel veel hetzelfde."
Mendlik neemt in Rotterdam de rol over van mr. Robine de Lange-Tegelaar, van wie de wettelijke termijn na negen jaar ook afloopt. "Ik ben ontzettend trots dat ik het stokje van Robine De Lange-Tegelaar mag overnemen. Ik heb prachtige jaren gehad bij de rechtbank Midden-Nederland en hoop die ook op te bouwen bij de dynamische en innovatieve rechtbank in Rotterdam en Dordrecht."
Julia Mendlik
Julia Mendlik © RTV Utrecht / Riks Ozinga

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.