Instellingen

Vee moet van de dijk tijdens stormseizoen, hoogheemraadschap gaat strenger handhaven

© Pixabay / temantur
PROVINCIE UTRECHT - Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gaat strenger optreden tegen veehouders die hun dieren nog na 1 november op de Lekdijk laten staan. Voorheen kwamen ze ervan af met een waarschuwing, nu worden er ook boetes uitgedeeld.
"Het merendeel haalt het vee netjes op tijd binnen", zegt toezichthouder Casper van Sommeren. "Maar er waren er ook ieder jaar weer een aantal bij die gewoon wachten tot de toezichthouders langskwamen. Dit jaar gaan we daar ook boetes voor uitdelen."

Koeien, schapen én alpaca's

Van november 2021 tot april 2022 geldt een verbod op beweiding van de Lekdijk. Zo blijft de grasmat stevig en onbeschadigd en beschermt het de dijk in de herfst en winter tegen hoogwater vanuit de rivier. In het voorjaar mogen agrariërs hun dieren weer op de Lekdijk laten grazen. "Het gaat om al het vee", verduidelijkt Van Sommeren. "Koeien, schapen en soms zelfs alpaca's, allemaal moeten ze voor maandag van de dijk af."
Het hoogheemraadschap treedt niet alleen strenger op vanwege het lakse 'naleefgedrag', maar ook omdat de dijkveiligheid de komende jaren alleen maar belangrijker wordt. "Het KNMI waarschuwde maandag al voor de gevolgen van de klimaatverandering en in Limburg hebben we ook gezien hoe belangrijk de dijken zijn", aldus de toezichthouder.
De dijk van de Neder-Rijn en de Lek, tussen Amerongen en Schoonhoven, beschermt de randstad tegen overstromingen en is 55 km lang. Het beweidingsverbod gaat op voor de hele dijk, de kruin, taluds en buitenbermen van de Lekdijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.