Halloween in Soesterberg met het jaar grootser én enger: 'Het wordt steeds heftiger'

© RTV Utrecht
SOESTERBERG - Niet alleen in de Verenigde Staten, ook in ons land wordt Halloween steeds vaker en grootser gevierd. Ook in Soesterberg pakken ze behoorlijk uit morgenavond. "Het wordt steeds enger."
Het dorp is natuurlijk behoorlijk Amerikaans, omdat er veel Amerikanen woonden in een speciaal voor hen gebouwde wijk, afkomstig uit de tijd dat Vliegbasis Soesterberg nog open was.
Volgens Anite Haverkamp van Museum Catharijneconvent in Utrecht is Halloween eigenlijk helemaal niet afkomstig uit Amerika, maar komt de traditie oorspronkelijk uit Ierland. "Het verhaal gaat dat Halloween is ontstaan omdat heel veel Ieren in de 19e eeuw naar Amerika zijn verhuisd en daar hun voorouderfeest mee naartoe hebben genomen. Dus zodoende is het in Amerika heel groot geworden en die hebben het vervolgens weer mee terug naar Europa genomen."
Aan de woningen in de wijken Mercury, Apollo en Gemini wordt de laatste hand gelegd en sommige huizen compleet verbouwd tot 'klamme grotten' en 'donkere plekken van onheil'.

Steeds enger

Ook bij Sandra van de Kamp thuis worden de puntjes op de i gezet. Ook daar wordt het flink griezelen. "Het wordt steeds heftiger hoor, ook bij ons", vertelt haar overbuurman die druk in de weer is. "Dat komt denk ik ook door steeds meer series en films die ook steeds enger worden."
Een moeder uit het dorp nam daarom maatregelen: ze nodigt alle kinderen die het eng vinden bij haar thuis uit. "Bij ons in het bange-kinderen-huis is iedereen welkom", vertelt ze. "Maskers zijn verboden, kettingzagen verboden: alle enge dingen gewoon verboden!"
Ze vindt het niet gek dat er steeds meer bange kinderen zijn. "Het wordt ook echt steeds enger hoor. Ik woon hier sinds 2008 en toen was er nog nauwelijks iets, misschien een beetje snoep halen langs de deuren bij mensen die voor de grap een puntmuts op had gezet en nu moeten die kinderen een heel doolhof door en is overal nepbloed aan gesmeerd."

Griezelen is ook leerzaam

Toch is griezelen op z'n tijd best prima, vindt ook Haverkamp: "Griezelen is best wel leuk en het leert je ook best wel wat. Het is goed om te ervaren dat je soms bang bent en dat het dan ook weer overgaat."
Desalniettemin viert ze zelf liever Sint Maarten. "Want dat gaat veel meer over samen dingen doen, licht en saamhorigheid."
Ook bij Sandra van der Kamp blijft griezelen een optie: "De dames voor de deur vragen eerst of het bange of stoere kinderen zijn. Daar passen we ons gedrag op aan."
Liefhebbers van het griezelgenre kunnen morgen in Soesterberg tussen 19.00 uur en 22.00 uur langs de deuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.