Snelcursus ijsmeester in oktober: 'Je hoeft er niet eens voor te kunnen schaatsen'

UTRECHT - De zon schijnt en het is een graad of 17. Maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het zoeken naar ijsmeesters, vindt Robbert van Vliet. De 56-jarige Utrechter is zelf ijsmeester. Maar, "Ik ben ook al een beetje ouder aan het worden", grijnst hij. "En om het ijsplezier in de winter te houden, zou het heel mooi zijn als zich een jonge garde aanmeld bij ijsclubs in Utrecht en Nederland."
In de winter komen zo'n 500 mensen naar de natuurijsbaan in Overvecht. "Maar je weet, bij zo'n feestje moeten ook slingers worden opgehangen en het zou fijn zijn als je dat samen kan doen." Robbert weet wel hoe het gaat, hij is met de andere vrijwilligers elk jaar weer erg druk. "Maar met plezier hoor."
Inmiddels is er een wervingscampagne gaande vanuit schaatsbond KNSB in Utrecht, in de hoop jongeren en andere geïnteresseerden te enthousiasmeren voor het ijsmeesterschap.

Wat moet je kunnen?

Het vak is in drie uur cursus en een stukje theorie vrij eenvoudig om te leren volgens Robbert. "Je hoeft er eigenlijk niet eens voor te kunnen schaatsen." De hoofdpunten zijn:
- IJs meten
- IJsbaan vullen
- Slingers ophangen
Natuurlijk komt daar nog van alles bij. Zoals kennis over hoe ijs werkt. "Sneeuw bijvoorbeeld heeft een koelkastwerking, daarmee blijft het ijs langer liggen". Robbert hoopt van harte dat jongeren een cursus komen volgen. Wij namen alvast de proef op de som.
Verslaggever Jordi de Jong op cursus bij Robbert

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.