De duizendste laadpaal in Utrecht kan levens redden

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
UTRECHT - Een mijlpaal in Utrecht. Het duizendste laadstation voor elektrische auto's is vandaag onthuld. Het is een extra bijzondere laadpaal, want het is de eerste met een AED.
In het herfstzonnetje verzamelt een groepje van ongeveer vijfentwintig mensen zich op een parkeervak langs de weg. Naast hen staat een koffiewagen, aangesloten op een elektronische laadpaal. Matthijs Kok, projectleider laadinfrastructuur bij de Gemeente Utrecht: "We onthullen de 1000ste paal niet zomaar op een willekeurige plek, maar juist hier was ook echt behoefte aan meer laadruimte én een AED."
De Hartstichting heeft de locaties waar AED's nodig zijn in kaart gebracht en wil al die locaties binnen 500 meter een AED hebben. "We gaan een paar maanden aankijken hoe het gaat. Wordt de AED niet gestolen? Werkt de AED goed samen met de laadpaal? Als alles goed gaat, is er best een kans dat meer laadpalen er een huisje bovenop krijgen'', vertelt Kok.
Er zullen meer laadpalen moeten komen in Utrecht, want de gemeente ziet het aantal elektrische auto's in de stad met het jaar verdubbelen. Kok: ''Het streven is om in 2025 ongeveer 2.500 laadpalen in de stad te hebben. Dan heb je 5.000 aansluitingen.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.