Modelspoorbeurs laat hart sneller kloppen van menig treinliefhebber: 'Nog nooit zoiets moois gezien'

UTRECHT - Van de hoeveelheid sporen, tot de bomen op de voorgrond en de gebouwen op de achtergrond: het topstuk van het jaarlijkse internationale modelspoorevenement Eurospoor trekt veel bekijks. Het station van Hasselt, zoals dat eruit zag in 2002, staat opgebouwd bij de ingang van de grote hal waarin het evenement plaatsvindt. Daaromheen drommen de modelspoorliefhebbers zich samen. Een Fransman spreekt zijn bewondering uit voor de makers: "Zoiets moois heb ik nog nooit gezien!"
Organisatoren Leo en Chitra Hendriksen zijn tevreden. Het rumoer uit de hallen is tot in hun kantoortje te horen en herinnert hen aan de beste jaren van de beurs die ze al sinds 1993 jaarlijks organiseren. Van tevoren was het dit jaar nogal de vraag hoeveel mensen er zouden komen. De vorige editie kwamen er 15.000 mensen verspreid over drie dagen. "En ons topjaar was 1999, toen kwamen er zo'n 30.000 mensen."
Maar Leo sluit niet uit dat er ook dit jaar weer successen worden geboekt. "De belangstelling is de afgelopen anderhalf jaar toegenomen." Daarvoor wijst hij naar de coronacrisis, waarin veel mensen nieuwe hobby's oppakten. "We moesten allemaal thuisblijven. Daardoor zijn er mensen die het modelspoor weer van zolder hebben gehaald." Ook het nieuwe programma Grote Kleine Treinencompetitie van Omroep MAX stimuleert mogelijke geïnteresseerden om de hobby (weer) op te pakken, hoopt Leo.
Op de beurs lopen bezoekers uit allerlei landen rond. Wel is het publiek voornamelijk man:
Het modelspoorevenement Eurospoor trekt veel bekijks, maar (vooralsnog) vooral van mannen.
Leo kan zich nog geen tien meter tussen de vele treinenstands voortbewegen, of hij wordt alweer aangesproken. "Na bijna dertig jaar ken je heel veel mensen", zegt hij lachend. Met velen maakt hij kort een praatje. Veel bezoekers heeft hij lang geleden voor het laatst gezien.
In 2018 was de vorige editie van Eurospoor. Elk jaar vergt de voorbereiding en organisatie een hoop tijd en energie. Daarom was het stel in 2019 toe aan een pauze, natuurlijk niet wetende dat ze het jaar daarop óók geen beurs zouden organiseren. Dit keer vanwege de coronacrisis. Dat het nu eindelijk weer zo ver is, doet ze deugd.

'Speciaal uit België'

Op Eurospoor, dat zich volgens Leo beter laat kenmerken als evenement en niet als beurs, komen alle soorten modelspoorliefhebbers aan hun trekken. De één heeft het over inspiratie opdoen, de ander vraagt bij de professionals om tips. Ook is er een hele hal gewijd aan de handel in treinen, sporen en alle andere mogelijk attributen.
Deze opstelling trekt veel bekijks.
Deze opstelling trekt veel bekijks. © RTV Utrecht
Eurospoor niet is een enkel Nederlands evenement: op de beursvloer is ook regelmatig Engels, Frans en Duits te horen. De bezoekers zijn haast nog enthousiaster dan de organisatoren dat ze hier weer kunnen zijn. "Ja, dit hele leven! Wij zijn allebei helemaal treinengek", zegt Hanny. Zij is speciaal met haar vriend vanuit België gekomen.
"Ik ben al twee jaar niet naar treinenbeurzen geweest", zegt Albert uit Rotterdam. "En dit is de grootste beurs, dus ik dacht: we gaan!"

Emancipatie

Wie om zich heen kijkt, zal het opvallen dat er voornamelijk mannen rondlopen op Eurospoor. Dat merkt ook (een van de weinige) vrouwelijke bezoekers Hanny op: "Ik kan nog niet zeggen dat één op de tien hier vrouw is".
Ook wat Leo betreft valt daar inderdaad nog winst te behalen. "De hobby wordt nog voor negentig procent door mannen bedreven." Het zou volgens hem goed zijn voor de emancipatie als vrouwen er ook aan beginnen.
Voor Hanny is dat in ieder geval geen probleem. Zij vindt de treinen romantisch en bezoekt graag evenementen zoals die van vandaag. Dat doet ze samen met haar vriend. "Maar ik bouw niet hoor! Nee, dat doet hij. Ik mag er niet aan komen, ik mag er alleen naar kijken."
Jaarbeurs Hal 3 en 4 staan ook op 30 en 31 oktober nog geheel in het teken van mini-huisjes, autootjes, boompjes - en natuurlijk - treinen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.