Wethouder Heijmerink legt functie in Bunnik neer: 'Ik heb naar eer en geweten gehandeld'

© Gemeente Bunnik
BUNNIK - Paul Heijmerink stapt op als wethouder van Bunnik. Dat maakt hij bekend nadat gisteravond een motie van afkeuring tegen hem is aangenomen in de gemeenteraad. Struikelpunt is de Regionale Energie Transitie (RES). Heijmerink waarschuwt in zijn afscheidsbrief voor de naderende "klimaatcatastrofe" en de onwil van Bunnik om te verduurzamen.
Heijmerink is niet de eerste wethouder die sneuvelt door de RES. In Renswoude verliet Sander van 't Foort het college toen er een streep door windmolenplannen gingen. Ook de samenwerking tussen Utrechtse gemeentes moest worden rechtgetrokken.
De gemeenteraad in Bunnik was vernietigend over Heijmerink in de aangenomen motie van afkeuring. Zo heeft de wethouder volgens een meerderheid in de raad "niets of tenminste onvoldoende" gedaan om de belangen van de inwoners te behartigen in verband met de plannen om de provincie Utrecht te verduurzamen. De gemeenteraad neemt Heijmerink verder kwalijk dat hij de raad niet voldoende inlicht en toezeggingen niet nakomt. P21 (de partij van Heijmerink) en twee andere raadsleden van CDA en De Liberalen steunden de motie tegen de wethouder niet.

Rechts populistische meerderheid

Heijmerink wijt de aangenomen motie aan "een in de afgelopen tijd onstane rechts populistische meerderheid" in de raad van Bunnik. "Er dreigt een klimaatcatastrofe", schrijft Heijmerink, "maar desondanks is er grote onwil om mee te werken aan het verduurzamen van onze energieproductie."
Volgens de wethouder is dat een sentiment dat in de gemeente Bunnik meer leeft, en daar wordt hij als wethouder duurzaamheid de dupe van. Heijmerink neemt zichzelf niks kwalijk, laat hij weten. "Ik heb naar eer en geweten gehandeld en me ingezet voor een duurzame wereld."
Ook al neemt de wethouder zichzelf niets kwalijk, hij ziet in dat een motie van afkeuring een zwaar middel is. "En ik ben van mening dat een bestuurder daar zijn conclusies aan moet verbinden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.