Reacties op vertrek wethouder uit Bunnik: 'Hij geeft toch wel een akelig tikje na'

BUNNIK - In Bunnik is wisselend gereageerd op het opstappen van wethouder Paul Heijmerink. De partij van Heijmerink (P21) verwijt andere partijen zich te willen profileren in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Voor oppositiepartij CDA is het opstappen onvermijdelijk en de laatste druppel die de emmer deed overlopen.
Paul Heijmerink maakte aan het begin van de avond bekend op te stappen als wethouder in Bunnik. De directe aanleiding is een aangenomen motie van afkeuring in de gemeenteraad. In zijn afscheidsbrief schuwt hij harde woorden niet. Zo wijt hij zijn vertrek aan de ontstane "rechts populistische meerderheid" in de Bunnikse raad en is er in de gemeente onwil om een naderende "klimaatcatastrofe" te voorkomen.
Na 41 jaar in de milieubeweging vind ik die opmerking niet van toepassing op mij.
Ralph Hallo, fractievoorzitter Bunniks Belang
De fractievoorzitters alle overige partijen in de gemeenteraad herkennen zich niet in de uitspraken over een rechts populistische meerderheid in Bunnik. "Een beetje dubieus", zegt CDA fractievoorzitter Leny Visser. "Hij geeft toch wel een akelig tikje aan de indieners van de motie." Fractievoorzitter Ralph Hallo van Bunniks Belang: "Dat werp ik ver van me af. Vér van me af. Namens mijn gehele fractie."
Ook de aantijgingen van onwil op het gebied van het klimaatneutraal maken van de gemeente Bunnik schietenin het verkeerde keelgat. "Na 41 jaar in de milieubeweging vind ik die opmerking niet van toepassing op mij", zegt Hallo van Bunniks Belang. Ook de andere fractievoorzitters zeggen zich juist te willen inzetten voor het klimaat.
Wat Visser van het CDA betreft ging het mis in de werkwijze van de wethouder. "Het is een basale kwestie. Wij vinden dat wij eerst in de gemeenteraad onze koers moeten bepalen en dan kan het college daar de boer mee op in de regio. Nu gebeurt dat regelmatig andersom." Ralph Hallo zegt dat de gemeenteraad wel moest ingrijpen toen de wethouder het naliet een brief te sturen naar de gemeente Zeist over een mogelijk windpark op de grens tussen de gemeenten. "Tijd was daarin een belangrijke factor", zegt Hallo. "Het is een bestuurlijke kwestie. Als de raad een toezegging krijgt van de wethouder, dan kan de raad het niet negeren als die toezegging niet wordt uitgevoerd."

'Dat zijn zijn woorden, over zijn ontslag'

De partij van Heijmerink (P21) laat weten begrip te hebben voor het het opstappen van de wethouder maar zijn ontslag wel te betreuren. Waarnemend fractievoorzitter Anne-Ruth Webbink wil niet ingaan op de woorden van Heijmerink. Of ze ook een rechts populistische meerderheid in de raad ziet, laat ze ook in het midden. "Ik vind dat een beetje een vreemde term, dus ik kan daar niet zoveel mee. Nee, ik neem daar geen afstand van. Dat zijn zijn woorden, over zijn ontslag."
De gemeenteraad in Bunnik kent vier partijen, waarvan er twee (P21 en De Liberalen) in de coalitie zitten. Fractievoorzitter Frans Pouw van coalitiegenoot De Liberalen zegt het vertrek van Heijmerink te betreuren. Pouw: "Een collega van mij heeft gezegd: zie dit als een signaal en probeer het beter te doen." Wat De Liberalen betreft had de wethouder dan ook kunnen blijven zitten. Ralph Hallo van Bunniks Belang benadrukt het verschil tussen een motie van wantrouwen en een motie van afkeuring: "Dus de wethouder had kunnen blijven. Dat had ik liever. Omdat we vertrouwen hielden in de wethouder, wij keurden alleen deze specifieke handelingen af."
Leny Visser van CDA begrijpt wél dat Heijmerink de eer aan zichzelf heeft gehouden. Wat haar betreft is het RES-dossier de druppel, haar partij was al langer ontevreden over wethouder Heijmerink. "Het was eigenlijk een opeenstapeling van een aantal situaties: over het opstellen van de omgevingsvisie, over een aantal toezeggingen die hij ons heeft gedaan, het voorleggen van scenario's over de begroting en over de nieuwbouwplannen in Bunnik."
Paul Heijmerink.
Paul Heijmerink. © Gemeente Bunnik
"De wethouder hééft hartstikke goed zijn best gedaan", reageert Webbink van P21. De partij is ontsteld over de motie van afkeuring die volgens hen compleet disproportioneel is. Volgens P21 willen andere partijen in de raad zich profileren voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.
Of het opstappen van Heijmerink gevolgen heeft voor de samenwerking in de coalitie weet Pouw nog niet. "Wij willen graag het karwei afmaken", zegt hij. Coalitiegenoot Webbink van P21 zegt dat haar partij zich moet beraden op de samenwerking. "Ik zie momenteel vrij weinig fundament voor samenwerking."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.