Scoren voor bomen levert 1800 euro op voor Leersum

Doorn1 wil scoren voor nieuwe bomen in Leersum
Doorn1 wil scoren voor nieuwe bomen in Leersum © RTV Utrecht
LEERSUM - Dit weekend hebben sportverenigingen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug 1800 euro opgehaald voor nieuwe bomen in het door een valwind getroffen Leersum. Dat kan de komende dagen nog flink oplopen omdat dan ook nog geld overgemaakt kan worden. De actie was op poten gezet door Goal41, een teamsponsorplatform waarmee clubs of teams extra geld kunnen verdienen.
Vijf sportclubs probeerden dit weekend te scoren voor bomen
Michel Kriatkow staat op zondag met zijn hoodie langs de kant bij de Hockeyclub Doorn. Op het veld voor hem rennen de speelsters van Doorn 1 in het groen de longen uit hun lijf tegen de tegenstander in het wit, een team uit Deurne. Vloekend en schreeuwend gaan ze over het veld, maar vooralsnog gaat de bal er niet in.
"Goal41 ben ik naast mijn werk gestart, een jaar geleden, in coronatijd", vertelt Michel. "In het begin was het bedoeld voor corona, de verenigingen hadden het niet makkelijk en via onze site kan je dus extra sponsorgeld ophalen. Ik woon zelf in Driebergen en toen hoorde ik de burgemeester op de radio die de kwekers opriep om bomen te doneren. En toen dacht ik 'Hé, dat kunnen we als gemeenschap toch ook doen'. En toen heb ik een mailtje naar de burgemeester gestuurd en samen hebben we contact opgenomen met de verenigingen om actief op zoek te gaan naar sponsors en het geld voor nieuwe bomen te verzamelen."

Valwind

In juni werd Leersum getroffen door een valwind. Binnen dertig seconden werden huizen, auto's, maar ook een flink stuk natuur verwoest. Duizenden bomen zijn omgewaaid, hele bospercelen liggen plat. Herstel is kostbaar en gaat lang duren. "Er wordt nu gespaard voor iets grotere bomen en die kosten per stuk al gauw zo'n 2500 euro", vertelt Michel van Goal41 verder, "dus iedereen vond het eigenlijk meteen een goed idee om mee te doen. Voor mij hartverwarmend, want ik krijg ook dit weekend heel veel berichtjes als er ergens gescoord wordt."
Even verderop langs de kant staat Sofie Ilsink. Ze moet vanwege een knieblessure vanaf de zijlijn toekijken hoe moeilijk haar team het heeft. Een van de speelsters gooit met haar hockeystick, ze is kwaad op de tegenstander. Allemaal tactiek, merkt een coach op en vraagt de speelster om rustig te gaan zitten.
"Het is best wel saai om alleen toe te kijken, maar ik moet nog tot februari wachten tot mijn knie weer beter is. Bij de derde helft doe ik ook mee, dat maakt het nog gezellig."
De sponsoractie voor nieuwe bomen vindt ze een goed idee. "Ik woon zelf in Leersum, op het moment van de valwind was ik op taalreis naar Malta. Ik belde met een vriendin toen het ging stormen en ze zei dat er heel veel sirenes te horen waren. Pas daarna, toen ik filmpjes van mijn broertje en mijn ouders kreeg, zag ik dat er serieus iets aan de hand was. Ik heb er wel een paar nachten onrustig van geslapen, omdat ik niet precies wist wat er aan de hand was. Maar je kan ook weinig doen als je in het buitenland zit."
Toen ze thuis kwam, zag ze met eigen ogen wat er allemaal was gebeurd. "We hadden schade aan de hekken bij ons huis, het raam van mijn ouders is open gewaaid en eruit gevallen. De vloerbedekking was daardoor helemaal nat. De achterdeur is er ook uitgewaaid en moest gerepareerd worden. En we hadden ook schade door hagelstenen. Toen ik met mijn vader en mijn broertje een rondje door de buurt liep, zag ik dat de hele buurt in rep en roer was en toen schoten de tranen in mijn ogen, dat had ik helemaal niet verwacht. Het ziet er niet meer zo uit als eerst."
Ondertussen werpt Sofie een korte blik op het veld. De tegenstander uit Deurne scoort een goal, helaas nog geen geld voor bomen dus. Sofie vertelt nog even verder: "Er waren zoveel bomen omgewaaid, normaal hadden we uitzicht op bomen en bos, en nu zie je vooral huizen en zelfs de sluizen bij Wijk bij Duurstede en de lichtjes die daar in de avond branden, die zagen we eerder nooit."
Niet alleen de dames van het hockeyteam in Doorn proberen geld op te halen voor nieuwe bomen, ook andere verenigingen doen mee zoals DMHC Shinty, een hockeyclub uit Driebergen), H.C. de Haaskamp, een hockeyclub uit Amerongen, voetbalvereniging FC Driebergen en voetbalvereniging v.v. H.D.S. uit Leersum.
Even lijkt er nog iets te gebeuren op het veld - de dames van Doorn1 maken een goal laat in de tweede helft - maar helaas, die wordt afgekeurd. Michel Kriatkow van Goal41 ziet het desondanks zonnig in. "Eén boom per doelpunt, dat is een hoog doel, maar we hebben ook al eerder soortgelijke acties gedaan voor goede doelen, met 50 tot 80 sponsors per wedstrijd en als je dan vier keer scoort, dan heb je al een best wel aardig bedrag bij elkaar. En bovendien voelt het alsof we een verbinding creëren tussen de clubs, dus dat is heel mooi."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.