Timelapse-video van Utrechtse kunstenaar naar digitale kunstveiling

© Frans Hofmeester / RTV Utrecht
UTRECHT - 'Portrait of Lotte' en 'Portrait of Vince', de twee timelapse-video's van de Utrechtse kunstenaar Frans Hofmeester, worden verkocht. De video's, waarin in foto's te zien is hoe de dochter en zoon van Hofmeester opgroeien, gingen de hele wereld over.
Beide films worden 8 november geveild als digitale kunstwerken bij het Engelse veilinghuis NFT Virals. En dat gaat bij digitale kunstwerken als deze net even iets anders dan bij een schilderij of een standbeeld.
Digitale kunstwerken worden geveild via een Non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar, onvervangbaar eigendomscertificaat. Dat is nodig omdat digitale kunstwerken niet fysiek zijn, maar rondzwerven op het internet.
Daardoor waren digitale objecten lange tijd minder waard dan 'normale' kunstwerken, vertelt Hofmeester. "Aan die laatste hechten mensen vaak meer emotionele waarde, omdat die uniek zijn. Doordat we digitale objecten oneindig kunnen delen worden ze van iedereen, en dus eigenlijk van niemand."
"Mijn films staan ook op YouTube en zijn op allerlei manieren op andere plekken terecht gekomen. Maar er zijn er maar twee met een NFT, en die worden nu verkocht." Andere bekende digitale objecten die op deze manier verkocht werden zijn 's werelds eerste tweet en het filmpje 'Charlie bit my finger'.

De nieuwe digitale wereld

Het Centraal Museum kocht beide video's van Hofmeester in 2020 al als kunstwerken. Deze zomer waren de video's nog te bewonderen op de tentoonstelling 'Wild Childhood' in Oostenrijk.
Op deze veiling kunnen geïnteresseerden alleen maar betalen met de cryptomunt Ethereum. Waarom dat zo is weet de kunstenaar niet precies. "Dat is natuurlijk de nieuwe digitale wereld. In die zin past het wel bij dit type veilingen."
Hoeveel de kunstenaar verwacht voor zijn werk te krijgen durft hij niet te zeggen. Zelfs als hij dat zou willen is het erg lastig, omdat het afhankelijk is van de stand van Ethereum. Hoeveel euro's hij overhoudt aan de kunstwerken, is afhankelijk van de waarde van de cryptomunt. "Nee ik laat het echt op me afkomen. Dat is denk ik de beste instelling."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.