Instellingen

Renswoude had relatief meeste coronabesmettingen in oktober

De Dorpsstraat van Renswoude.
De Dorpsstraat van Renswoude. © RTV Utrecht
RENSWOUDE - Van alle gemeentes in de provincie Utrecht waren in oktober relatief gezien de meeste coronabesmettingen in Renswoude. Als het aantal besmettingen in een maand tijd wordt afgezet tegen het aantal inwoners, eindigt de Utrechtse gemeente op de vijfde plek van alle gemeentes in Nederland. Staphorst staat met kop en schouders bovenaan. Daar kreeg één op de zestien inwoners in oktober een positieve coronatest terug.
De top vijf van gemeentes met relatief gezien het meeste aantal besmettingen bestaat uit Staphorst, Scherpenzeel, Neder-Betuwe, Zwartewaterland en Renswoude. Voor de top vijf is het aantal besmettingen in een gemeente opgeteld en vergeleken met het aantal bewoners. Zo ontstaat een beeld van of er relatief veel of weinig besmettingen zijn.
In Staphorst waren er in oktober bijvoorbeeld 1073 besmettingen. In de gemeente wonen rond de 17.000 mensen. Ongeveer 6 procent van de bevolking testte dus positief: één op de zestien inwoners van de gemeente. De relatieve besmettingsgraad (zoals hierboven bij Staphorst dus bijvoorbeeld 6 procent) kan ook vergeleken worden met andere gemeentes. Dit gebeurt door te kijken naar hoeveel besmettingen er zouden zijn als een gemeente 100.000 inwoners zou hebben. Dat is handig om te vergelijken, maar het is goed om te onthouden dat het in absolute aantallen dus vaak gaat om minder of meer zieke mensen.

Besmettingen per 100.000 inwoners

Staphorst staat in de vergelijking van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners eenzaam bovenaan met 6258 besmettingen. Nummer twee komt van net buiten de regio: Scherpenzeel. Nummer vijf is Renswoude met 3141 positieve coronatesten per 100.000 inwoners. Dat zijn relatief veel besmettingen maar in Renswoude wonen 'maar' zo'n 5500 mensen dus het gaat om 171 gevallen, oftewel 1 op de 30 inwoners.
Het oosten van de provincie Utrecht kleurt al langer steeds roder als het gaat om het aantal coronabesmettingen. Daar is niet één oorzaak voor aan te wijzen, ontdekte RTV Utrecht vorige week al. Want terwijl een gemeente als Bunschoten, begin dit jaar koploper qua besmettingen, het nu goed doet, lopen de aantallen op in Renswoude, Scherpenzeel, Rhenen en Woudenberg.
"Er spelen ontzettend veel factoren mee", zei arts infectieziektebestrijding Bas Boogmans daarover tegen RTV Utrecht. "Wij zitten zelf ook flink te speuren naar de vraag: waarom de ene gemeente wel en de andere niet?"
Mogelijke oorzaken voor waarom er op sommige plekken wel meer mensen besmet worden en op andere niet zijn dus legio. Zo speelt de vaccinatiegraad mee, maar ook of (gevaccineerde) mensen binnen een gemeente vaak of minder vaak niet-gevaccineerden ontmoeten en of dit in groepen gebeurt of niet. En als mensen de ziekte al hebben gehad, worden ze minder snel weer ziek, dus gemeentes waar het virus al flink rond is gegaan, worden nu mogelijk meer gespaard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.