Van Rossem Vertelt: over Utrecht en haar liefde voor Sint Maarten

UTRECHT - Over een paar dagen is het 11 november. De dag dat Utrechtse kinderen in de avond de deuren langsgaan met hun lampion in de hoop dat ze na een snel gezongen liedje snoep krijgen. Waar anders kan Maarten van Rossem dan ook over praten vandaag, dan over Sint Maarten?
Van Rossem Vertelt: over Utrecht en haar liefde voor Sint Maarten

Heilige Sint Martinus van Tours

Maarten - Martinus in het Latijn - werd geboren aan het begin van de vierde eeuw. Zijn vader was officier in het Romeinse leger en ook voor hem was een carrière als soldaat uitgestippeld. Maarten voelde zich niet thuis in het leger en leefde als een kluizenaar. Al zijn bezittingen gaf hij weg. Op een winterdag zag hij in Amiens (Frankrijk) een verkleumde bedelaar. Omdat hij al zijn bezittingen al weggegeven had, besloot hij zijn mantel in tweeën te snijden en de helft aan de bedelaar te geven. Die nacht droomt Maarten dat hij Jezus ziet in de halve mantel. Hij wordt volgeling van Jezus en verlaat het leger.
Veertig jaar en enkele wonderen later wordt Maarten gekozen tot bisschop van Tours, waar hij zich inzette voor de verspreiding van het christendom. Op ongeveer 80-jarige leeftijd overlijdt hij op ... 11 november. Al gauw na zijn dood kwam de verering op gang. In zijn nog bestaande graf liggen slechts een stuk schedeldak en een armbot, de overige botten werden verkocht als relikwie ter verering. Eén armbot kwam in de Dom van Utrecht terecht.

Beschermheilige van de stad Utrecht

Behalve dat één van zijn botten in Utrecht ligt, is Sint Maarten ook de beschermheilige van de stad. "Dat kun je goed zien aan het wapen van Utrecht", legt Maarten uit. "Het doorgesneden wapen met wit en rood symboliseert de mantel die Maarten voor de helft aan de bedelaar gaf". Hoe Sint Maarten - geboren Hongaar, gestorven in Frankrijk - beschermheilige van onze stad werd, legt historica Llewellyn Bogaers uit: "Rond 690 waren in Utrecht de Franken de baas. In die tijd was Martinus al patroonheilige van Frankrijk en daarmee óók van Utrecht.
Sint Maarten in Utrecht
Nu al ruim dertien eeuwen zijn Sint Maarten en Utrecht nauw met elkaar verbonden en dat heeft zijn sporen nagelaten. Zijn feest werd groots gevierd en hij is talloze malen afgebeeld in steen, textiel, hout, metaal, glas en papier. Vele sporen zijn ook nu nog te bewonderen. In gevelstenen, beelden, tapijten, FC Utrecht speelt in de kleuren van de Utrechtse stadsvlag, de Dom- of Sint Maartentoren en Dom- of Sint Maartenkerk, zijn relieken in de Sint Gertrudiskathedraal, de Sint Martinusparochie, gedenkpenningen, de Sint Maartenstadsvlaggen, glas-in-loodramen in gebouwen en kerken, in de Utrechtse musea en de Utrechtse klokken. Sint Maarten is, samengevat, óveral.
(Bron: sintmaartenutrecht.nl)

Het feest

Het feest van Sint Maarten zoals wij dat tegenwoordig kennen is vooral populair geworden na de Tweede Wereldoorlog. Donderdag is het weer zover, dan gaan kinderen in veel Utrechtse dorpen en wijken zingend en met lampionnen langs de deuren om snoep op te halen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.