Coronapas vanaf vrijdag op veel meer plekken nodig, nog veel discussie over QR-code op werk en in onderwijs

© ANP
UTRECHT - Het coronatoegangsbewijs wordt uitgebreid naar meer sectoren, de mondkapjesplicht keert terug en het thuiswerkadvies wordt aangescherpt. Dat kondigt het demissionaire kabinet volgens ingewijden morgen aan vanwege de oplopende besmettingscijfers.
Vanaf vrijdag is de coronapas verplicht in onder meer sportscholen en zwembaden en op zogenoemde doorstroomlocaties als dierentuinen, pretparken en musea, lekte vandaag uit. Verder komt de mondkapjesplicht terug in de publieke binnenruimte en bij contactberoepen. Dat betekent dat er weer mondkapjes moeten worden gedragen bij bijvoorbeeld de kapper en op het gemeentehuis. Er wordt nog gesproken over de vraag of mondkapjes ook weer verplicht worden in winkels. Het demissionaire kabinet wil verder dat mensen de helft van de tijd gaan thuiswerken, meldt de NOS.
Dierentuinen en pretparken verwachten minder bezoekers en omzet als zij bij de ingang op QR-codes moeten controleren. De Club van Elf, de overkoepelende organisatie van een groot aantal dagattracties zoals Ouwehands Dierenpark in Rhenen en het Spoorwegmuseum in Utrecht, wil dat er steun komt in het geval van nieuwe coronamaatregelen. Ook de zwembadbranche is niet blij. "Het eventueel invoeren van een QR-check voor bezoekers en gasten zou een doodsteek zijn voor menig zwembad en zwemschool aangezien de personeelstekorten in de branche extreem zijn", schrijven de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid en de ENVOZ in een brandbrief.

Coronapas op het werk?

En hoe zit het met de coronapas op het werk en in het mbo en hoger onderwijs? De discussie hierover is weer opgelaaid. Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, vindt dat het coronatoegangsbewijs ook op de werkvloer moet worden ingezet. In Buitenhof zei hij gisteren dat daarvoor en wetswijziging nodig. Ook de twee grootste belangenbehartigers voor het Nederlandse bedrijfsleven, VNO- NCW en MKB-Nederland, zien dit wel zitten. De vakbonden zijn er juist tegen. De FNV vindt het ook in strijd met de grondrechten van weknemers.
Grote werkgevers in de provincie Utrecht wachten de ontwikkelingen in spanning af, net als de onderwijssector. In onder meer Italië en Oostenrijk bestaat het al: met je coronapas naar het werk. Er zijn in Nederland enkele bedrijven die hun personeel om een QR-code vragen, zoals Deloitte en Leaseplan. Maar op grote schaal is hiervan nog geen sprake.
De Koninklijke BAM Groep in Bunnik vraagt personeel niet om een QR-code, maar het bouwconcern sluit niet uit dat het wel gaat gebeuren. "Als de overheid hiervoor beleid inricht, zal BAM dit beleid opvolgen, maar op dit moment is dit niet het geval", laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht. Zuivelconcern FrieslandCampina in Amersfoort wacht de persconferentie van morgenavond af. Personeel wordt op dit moment niet gevraagd om een coronapas. "Het is niet toegestaan", laat een woordvoerder weten.
Ook financieel dienstverlener Achmea in Zeist, de Volksbank en Strukton laten weten dat personeel niet wordt gevraagd om een QR-code. "Wij volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid. Dat hebben we vanaf het begin van de pandemie gedaan en blijven dat doen. Onze collega's werken thuis als het kan en op locatie als het nodig is", zegt een woordvoerder van Strukton.

Coronapas in het mbo en hoger onderwijs?

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) kent de discussie over de coronapas in het mbo en hoger onderwijs, maar is verrast dat de maatregel nu ter tafel komt. "Er zijn nog een heleboel andere sectoren waar je eerder zou willen ingrijpen dan het onderwijs. Nu het is veel te vroeg wat ons betreft", zegt voorzitter Ama Boahene. "De coronapas zorgt ervoor dat bepaalde studenten geen onderwijs kunnen volgen of veel moeilijker. Dat leidt tot lastige discussies en problemen. "Iedereen heeft recht op onderwijs en het is een fundament van de samenleving. Je wil dat met zo min mogelijk beperkingen."
Universiteitenkoepel VSNU noemt de coronapas "praktisch enorm lastig en misschien wel onuitvoerbaar". Volgens de Vereniging Hogescholen gaat de maatregel ontzettend veel mankracht vergen en invloed hebben op roostering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.