Stamcelbank in Leusden moet stoppen van inspectie, maar gaat in beroep

© ANP
UTRECHT - De erkenning van Stamcelbank Nederland in Leusden is ingetrokken. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft vorig jaar bij een controle dusdanig ernstige tekortkomingen geconstateerd dat niet met zekerheid kan worden vastgesteld dat de stamcellen altijd onder de juiste omstandigheden zijn bewerkt, opgeslagen en getransporteerd. Stamcelbank Nederland is het er niet mee eens en gaat in beroep.
De laboratoriumruimte, de bewerking van de stamcellen en de apparatuur voldoen niet aan de eisen, stelt de inspectie. "Het is niet van alle samples vast te stellen dat de juiste gegevens op het juiste sample staan, er kunnen verwisselingen hebben plaatsgevonden. Bovendien is niet bekend of de stamcellen steriel zijn. Ook is het aantal levende cellen van de ingevroren samples na ontdooien onbekend."
Wat doet Stamcelbank
Stamcelbank Nederland is een organisatie waar mensen tegen betaling hun eigen stamcellen kunnen laten opslaan. Deze stamcellen worden gewonnen uit navelstrengbloed. Dit wordt kort na de geboorte afgenomen en verzonden naar Stamcelbank Nederland. Voor het in ontvangst nemen van lichaamsmateriaal, het bewerken, opslaan en distribueren ervan is een erkenning nodig. Stamcelbank Nederland was de enige instelling in Nederland die deze erkenning had voor stamcellen.
De intrekking houdt in dat de bank, die in 2006 de deuren opende, geen stamcellen uit navelstrengbloed meer in ontvangst mag nemen, bewerken of distribueren. De al in ontvangst genomen stamcellen mag Stamcelbank Nederland nog tot en met 12 januari opslaan. Deze stamcellen zijn niet meer geschikt voor toepassing op de mens. Klanten moeten benaderd worden met de vraag over wat er moet gebeuren met het opgeslagen materiaal.
Joost Kartman van Stamcelbank Nederland is niet te spreken over de gang van zaken. "We hebben net gelezen en zijn er door verrast dat dit nu zo ineens naar buiten wordt gebracht. Het is onzin dat er samples zijn verwisseld. Alles is gebarcodeerd bij ons. We gaan in beroep bij de voorzieningenrechter en bestuursrechter."
Het merendeel van de tekortkomingen zou zijn terug te voeren op een 'verandering van inzicht' van de inspectie: dat Stamcelbank Nederland bij haar bewerkingen van het lichaamsmateriaal een "open systeem" zou gebruiken, terwijl de IGJ het systeem tussen 2010 en 2020 altijd als een "gesloten systeem" kwalificeerde.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.