Gevaarlijke straat in Veenendaal: 'Als mijn kleinkinderen in de voortuin spelen, haal ik ze direct naar binnen'

VEENENDAAL - Een ongeluk zit in een klein hoekje op de Weverij in Veenendaal. In mei raakte een fietser zwaargewond toen hij geschept werd door een auto. Afgelopen weken was het weer een paar keer raak. Toen raakte één of meerdere personen gewond op die weg. De politieke partij ProVeenendaal vindt al langer dat er iets moet gebeuren aan deze weg en daarom dienen ze volgende week een motie in.
De Weverij in Veenendaal.
De Weverij in Veenendaal. © RTV Utrecht / Eva Hageraats
In het eerste opzicht lijkt het geen extreem gevaarlijke weg. Toch gebeuren er regelmatig ongevallen. "Ik ken de Weverij al heel mijn leven", zegt raadslid Said el Hassnaoui van ProVeenendaal. "Ik ben er opgegroeid, maar er is altijd wel iets."
De Weverij is een doorgaande weg langs het centrum van Veenendaal. De maximale snelheid is vijftig kilometer per uur, maar volgens omwonenden wordt er veel harder gereden. "Het is soms echt een kamikaze-actie om over te steken, zo hard wordt er gereden", zegt buurtbewoner Wim Gaasbeek.
Gaasbeek woont er al jaren, dus inmiddels is hij de langsscheurende auto's een beetje gewend. "Het is gewoon een mooie grote geasfalteerde racebaan", vult hij aan. "Zo'n weg met van die flauwe bochten erin is natuurlijk gaaf, dat nodigt uit om te hard te rijden." Toch geeft het hem geen veilig gevoel.
Er zijn regelmatig kleinere botsingen op de Weverij. Dit zijn de meest ernstige ongelukken van de afgelopen jaren:
- In mei van dit jaar was er een ernstig ongeluk waarbij een fietser naar het ziekenhuis moest.
- In mei 2018 kwam een man om het leven.

Ongelukken

Het raadslid van ProVeenendaal vindt dat er snel iets moet gebeuren aan de veiligheid van de weg. "Twee weken geleden kreeg ik een appje dat er wéér een ongeluk gebeurd was. Ik ben toen gaan kijken en heb geluisterd naar wat de omstanders te zeggen hadden. 'Weer hier, het is altijd hier', hoorde ik om me heen", zegt El Hassnaoui. Dit jaar zijn er vier geregistreerde ongelukken gebeurd, maar El Hassnaoui is bang dat veel ongelukken onopgemerkt blijven.
"Als mijn kleinkinderen in de voortuin aan het spelen zijn, dan haal ik ze gelijk naar binnen hoor", vertelt Jan de Jong, die al 35 jaar aan de Weverij woont, net na de bocht vanuit het centrum. Met enige regelmaat vliegen auto's uit de bocht en belanden bij De Jong in de voortuin.
Bij Familie de Jong belanden regelmatig auto's in de voortuin

Onoverzichtelijk

Het lijkt een rechte overzichtelijke weg, maar naast de flauwe bochten zit er ook een licht hoogteverschil in de weg, waardoor niet alles te overzien is. "Het zicht zou beter moeten zijn", zegt buurtbewoonster Anita van der Kleij. "Ik denk dat een spiegel goed kan werken om de bochten te overzien."

Oplossingen

Het liefst zou De Jong zien dat er hobbels in de weg komen, zodat bestuurders snelheid moeten minderen. Dat lijkt niet mogelijk omdat het gaat om een openbare weg. Ook stoplichten, zebrapaden of snelheidsborden worden door bewoners geopperd. Wat de gemeente Veenendaal vindt van de voorstellen is onduidelijk. De gemeente heeft nog niet gereageerd op vragen van RTV Utrecht.
El Hassnaoui vindt dat er in ieder geval bewustzijn gecreëerd moet worden. "De bewoners die hier in de straat wonen, weten dat het een gevaarlijke weg is, maar voor de andere bestuurders lijkt het geen extreem gevaarlijke weg. Misschien dat borden met een snelheidsmeter kunnen werken." In het verleden zijn die borden volgens bewoners wel eens gebruikt.
Aanstaande donderdag dient ProVeenendaal een voorstel in dat er echt iets moet gebeuren aan de weg. "We mogen dit niet negeren, alsof er niks aan de hand is", zegt El Hassnaoui.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.