Montfoort repareert meerjarenbegroting en hoopt financieel toezicht achter zich te laten

© RTV Utrecht / Hester Ramaker
MONTFOORT - Na maanden puzzelen is het de gemeente Montfoort gelukt om een sluitende meerjarenbegroting aan de raad te presenteren. Met die begroting hoopt de gemeente dat de provincie Utrecht het verscherpt financieel toezicht laat vallen. Als dat lukt, draait Montfoort weer mee als financieel gezonde gemeente.
Sober is het wel, de begroting die de wethouder aanbiedt. 'Beleidsarm', noemen ze het bij de gemeente. Voor lopende zaken en projecten die al gepland stonden, zoals het nieuw te bouwen scholencomplex, is geld. Maar ambitieuze nieuwe plannen, zoals het opknappen van de binnenstad of het versnellen van woningbouw, moeten de komende jaren wachten.

Niet heel blij

"Zijn we dus heel blij? Nee." Wethouder Herman van Wiggen (Inwonersbelangen) betreurt het dat er weinig ruimte is voor nieuwe projecten. De gemeente wil meer geld van het Rijk krijgen maar wordt over het algemeen niet heel rijkelijk bedeeld. "Toch blijven we nog steeds strijden voor meer geld."
Wel is de wethouder blij met het feit dat de sociale voorzieningen, bijvoorbeeld het zwembad, behouden zijn gebleven. Montfoort moest eigenlijk hard bezuinigen op die voorzieningen maar de wethouder vroeg de raad in het voorjaar dat nog niet te doen. Hij verwachtte meer geld en zou dan in het najaar een sluitende begroting voor kunnen leggen. Dat is nu gebeurd.

Vertrouwen in positief bericht Provincie

De provincie liet Montfoort een herstelplan schrijven en wilde een sluitende begroting zien voor het loslaten van het verscherpte toezicht. In een reactie laat de provincie weten dat de gedeputeerde in december uitspraak doet.
Van Wiggen verwacht dan positief nieuws: "We gaan ervanuit dat de provincie welwillend tegenover onze begroting staat. Laat ik het zo zeggen: Ik wacht het antwoord in vertrouwen af."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.