Amersfoortse deelscooters doelwit van vandalen, afgelopen jaar zeker tien in brand gestoken

Vrijdagmorgen vroeg brandde een deelscooter af in het centrum van Amersfoort.
Vrijdagmorgen vroeg brandde een deelscooter af in het centrum van Amersfoort. © AS Media
AMERSFOORT - Vandalen lijken het in Amersfoort te hebben voorzien op zogenoemde 'deelscooters' van GO Sharing. Een woordvoerder laat aan RTV Utrecht weten dat er sinds het bedrijf vorig jaar in de stad actief werd een tiental scooters in brand is gestoken. Vorige week gebeurde dat zelfs twee keer in één nacht.
Jan Willem Visser van GO Sharing noemt de brandstichtingen "vervelend voor ons bedrijf, voor de gebruikers en voor de omwonenden". De gedachte achter de deelscooters is dat mensen overstappen van het bezitten van een voertuig naar het beschikbaar hebben van een scooter wanneer die nodig is. "We balen er natuurlijk enorm van. Dan benadelen ze niet alleen ons, maar ook alle gebruikers van het deelvervoer."
GO Sharing biedt in Amersfoort zo'n 300 scooters aan en leent sinds kort ook e-bikes uit. Het bedrijf laat zich door de vernielingen niet uit het veld slaan. "We zijn vastberaden om onze diensten in Amersfoort te blijven aanbieden", zegt Visser. "We steunen het onderzoek van de politie, die getuigenverklaringen en camerabeelden gebruikt om de daders op te sporen. Buurtbewoners en gebruikers van de scooters kunnen helpen door relevante informatie door te geven aan onze klantenservice."
Een wrak van een deelscooter van GO Share in Hooglanderveen, ook vrijdagmorgen vroeg afgebrand.
Een wrak van een deelscooter van GO Share in Hooglanderveen, ook vrijdagmorgen vroeg afgebrand. © AS Media
Verder wil GO Sharing, dat ook in ruim dertig andere steden in Nederland deelscooters laat rijden, deze maand nog met de veiligheidsregio praten over een analyse van de situatie. "Vandalisme helemaal voorkomen is lastig", zegt Visser. "Er is ook geen duidelijke aanwijzing waarom het in Amersfoort zo opvallend is. Vergelijk het maar met het vernielen van bushokjes. Vaak is het een klein groepje dat ervoor verantwoordelijk is. Toen we afgelopen week weer een incident met een scooter was er ook een autobrand in Amersfoort. Maar het is heel moeilijk te verklaren."
GO Sharing hoopt dat het politieonderzoek ervoor zorgt dat de daders worden opgepakt. "Als we die kunnen opsporen en aanhouden kunnen we uiteindelijk ook voorkomen dat het in de toekomst weer gebeurt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.