Archeologieles voor Odijkse kinderen: 'En als ik nu een oud zwaard vind?'

BUNNIK - De nieuwe woonwijk Kersenweide bij Bunnik moet nog gebouwd worden. Maar eerst moet er archeologisch onderzoek gedaan worden voordat de 1200 woningen kunnen verrijzen. Dit is een standaard procedure bij grote bouwprojecten om te voorkomen dat er belangrijke geschiedenis verloren gaat. De archeologische verwachtingen in het gebied worden namelijk hoog ingeschat. Gaat er iets bijzonders gevonden worden?
Kinderen van basisschool De Bongerd uit Odijk krijgen vandaag de primeur om het archeologische onderzoek te starten. Ze krijgen een speciale geschiedenisles in de blubber van het net geoogste maisveld. En het was nog zo gezegd: doe a.u.b. laarzen aan. Toch zijn er desondanks een paar kids op hun hagelwitte sneakers gekomen. "Die kan je weggooien..."
Archeologische les in de klei van de toekomstige woonwijk Kersenweide in Odijk
Archeologische les in de klei van de toekomstige woonwijk Kersenweide in Odijk © RTV Utrecht
"Welkom in de modder," begint archeoloog Brecht Cornelisse (34) zijn lesje 'Hoe herken ik een Romeinse bodemschat?' Want de kinderen gaan de lesstof vandaag direct in de praktijk brengen. Met een emmer en een schepje gaan ze de enorme bergen klei uitpluizen. "Het ligt hier vol met scherven uit de Middeleeuwen en de Romeinse tijd. Vanochtend is er zelfs nog een versierd stukje aardewerk uit de IJzertijd gevonden."
Het gebied waar de nieuwe wijk komt ligt in het Romeinse limes-gebied. Limes is het Romeinse woord voor grens. De rivier de Rijn vormde de noordelijke grens van het enorme Romeinse Rijk. De grenslijn loopt van Engeland tot de Sahara en is duizenden kilometers langs. Er zijn in het Nederlandse deel veel nederzettingen gevonden langs de rivier, sommigen al uit 800 voor Christus. Zo werden in Bunnik eerder al de resten van het enorme fort Fectio gevonden. En de huidige provinciale weg door Odijk, de N229, was waarschijnlijk in de Romeinse tijd al een verbindingsweg.
Eerder werden er rond Utrecht al grote vondsten gedaan bij de aanvang van de bouw van een nieuwe woonwijk. Toen in 1997 werd begonnen met de bouw van de Utrechtse vinexwijk Leidsche Rijn werd daar een compleet Romeins rivierschip gevonden (nu te zien in Museum Hoge Woerd). Het schip, de Meern 1, is volledig in takt gezonken waarschijnlijk door een stuurfout, bleek uit onderzoek. Daarom zijn er ook allerlei gereedschappen en eigendommen van de schippers aan boord aangetroffen. Een unieke vondst.
Dico Das (10) staat op een hoge berg klei. "Ik heb al een scherf gevonden. En ik wil later onderzoeker worden, dus nu heb ik al een beetje voorkennis over de oudheid."
Op zoek naar Romeinse schatten in de Odijkse klei
Gaat hier in Odijk ook een grote vondst gedaan worden? "We weten in ieder geval dat hier al eeuwenlang mensen wonen. Misschien vinden we een agrarische nederzetting, dat zou heel mooi zijn. En er is hier in de buurt een grafveld gevonden. Mogelijk liep dat nog verder door deze kant op. Dat is gelijk ook het leuke aan archeologie: je weet nooit precies wat je tegen gaat komen."
"En als ik dan een zwaard vind? Mag ik het dan houden?" vraagt een jongen. "Nou, dat willen we hem eerst zelf even goed bekijken..." zegt Brecht. De kans dat er een zwaar gevonden wordt is klein, maar spreekt natuurlijk enorm tot de verbeelding. Brecht krijgt de ene na de andere vondst in zijn handen geduwd. "Wat is dit, meneer?" "Dit is plastic jachtpatroon. Je mag 'm houden, maar het is niks." "En dit?" "Dit is een moertje... 10 jaar oud misschien."
Een stukje bot van een dier
Een stukje bot van een dier © RTV Utrecht
Toch zit er af en toe iets bijzonders bij. Zo vond Brecht zelf vorige week een fibula, een speld om een mantel mee dicht te knopen. En vanochtend vond een leerling dus een stukje aardewerk uit de IJzertijd van meer dan 2000 jaar oud. "We zijn nog maar net begonnen, maar ik denk wel dat er wat leuke dingen tevoorschijn gaan komen."
Een proefsleuf waar onderzoek gedaan wordt door de experts
Een proefsleuf waar onderzoek gedaan wordt door de experts © RTV Utrecht
Het archeologische onderzoek gaat nog enkele weken duren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.