Aantal positieve tests stijgt ook in provincie Utrecht, maar groei gaat iets minder snel

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronagevallen is opnieuw snel toegenomen. In de provincie Utrecht registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 4001 positieve tests. Dat is een stijging van ruim 26 procent in vergelijking met een week eerder.
De groei gaat wel iets minder snel dan vorige week, toen het aantal besmettingen met ruim 43 procent steeg. De week daar weer voor steeg het aantal besmettingen met bijna 36 procent.
Vijf personen overleden de afgelopen week aan de gevolgen van het coronavirus. Dat aantal is gelijk aan een week eerder. Het RIVM benadrukt dat mogelijk niet al deze mensen vorige week zijn overleden, omdat het soms even duurt voor een overlijden is doorgegeven.
Relatief gezien waren er de meeste besmettingen in Renswoude (73), Rhenen (134) en Veenendaal (425). In absolute aantallen was dat Utrecht (800). Al ligt in die gemeente het aantal besmettingen per 100.000 inwoners wel een flink stuk lager.

Ook in Nederland flink meer positieve tests

In heel Nederland registreerde het RIVM de afgelopen zeven dagen 53.979 positieve tests. Het aantal bevestigde besmettingen ligt zo'n 39 procent hoger dan vorige week. Toen meldde het instituut 38.733 gevallen. Dat was 50 procent meer dan de week daar weer voor. Nog een week eerder steeg het aantal positieve tests met zo'n 44 procent.
Het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen loopt ook landelijk op. Vorige week waren de coronaklachten van 834 mensen zo ernstig dat ze in een ziekenhuis belandden. Dat is het hoogste aantal sinds half mei.
Een week eerder waren er (na correctie) 635 opnames, de week daarvoor 458 en nog een week eerder 336. Binnen een maand is de instroom dus verdubbeld. Van de 834 opgenomen patiënten kwamen 140 op een intensive care terecht. Dat zijn er twee keer zo veel als drie weken geleden.
Het RIVM kreeg in de afgelopen week 102 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds mei, meer dan vijf maanden geleden. Vorige week meldde het RIVM dat het in zeven dagen 78 berichten had gekregen dat een coronapatiënt aan het virus was gestorven, de week ervoor 48.
Bekijk hieronder het aantal ziekenhuisopnames, overlijdens en besmettingen per regio in de provincie Utrecht
Verreweg de meeste overleden mensen waren al op hoge leeftijd, maar onder de doden waren ook een twintiger en twee vijftigers. Ze zijn allemaal in de afgelopen twee weken gestorven.

Meer toeloop bij teststraten

Door het stijgend aantal coronagevallen hebben de teststraten het ook veel drukker dan voorheen. De GGD'en testten vorige week 285.254 mensen, het hoogste aantal sinds half juli. Van hen bleek 16,7 procent besmet, het hoogste percentage sinds oktober vorig jaar.
Meer dan 325.000 mensen lieten zich vorige week testen zodat ze naar een restaurant, café, bioscoop of theater konden gaan. Van hen had 0,54 procent het coronavirus onder de leden, het hoogste percentage sinds juli.
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is redelijk stabiel. Het staat nu op 1,2. Afgelopen vrijdag was het 1,26, vorige week dinsdag 1,19. Een getal van 1,2 betekent dat honderd mensen met corona gemiddeld 120 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 144 mensen, die op hun beurt 173 mensen aansteken. Bij elke stap loopt het aantal besmettingen op.
Het reproductiegetal wordt elke dinsdag en vrijdag vastgesteld. Het gaat wel over de situatie van zo'n twee weken eerder. Nieuwere cijfers zijn namelijk nog niet betrouwbaar genoeg. Het cijfer van 1,2 van dinsdag beschrijft de situatie op 18 oktober.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.