Coalitie Bunnik spat uit elkaar: 'Moedwillig risico op bestuurlijke chaos'

© RTV Utrecht
BUNNIK - De coalitie in de gemeente Bunnik is niet meer. P21 trekt zich terug uit de samenwerking met partner De Liberalen.
Tijdens de raadsvergadering afgelopen donderdag barstte de bom in Bunnik: de raad nam een motie van afkeuring aan tegen wethouder Paul Heijmerink (P21), hij besloot een dag later op te stappen.

Druppel

Die motie blijkt de druppel voor P21. De partij neemt het de andere drie partijen in de gemeenteraad kwalijk dat ze met het indienen van de motie het risico nemen om Bunnik moedwillig in een bestuurlijke chaos te storten. "Dat de motie ook iedere onderbouwing ontbeerde, maakte nog eens extra duidelijk dat de Liberalen zich politiek aan niets en niemand meer gebonden achten. P21 heeft daaruit de bittere conclusie getrokken, en trekt zijn handen met spijt van het coalitieakkoord af."
Volgens P21 houdt De Liberalen zich al langer niet aan de coalitieafspraken. "Ze vertragen dossiers of kleden ze uit en maken coalitiebesprekingen erover onmogelijk. Met de mond belijden ze trouw aan de coalitie, maar hun daden laten iets heel anders zien." Het gaat volgens P21 voornamelijk over de aanpak van de klimaatcrisis en bouwplannen.
Fractievoorzitter van De Liberalen Frans Pouw laat weten later te willen reageren. "Een primaire reactie is vaak niet verstandig." Afgelopen vrijdag zei hij dat Heijmerink wat hem betreft niet had moeten opstappen, de motie van afkeuring was simpelweg een manier om te laten weten dat het beter moest. Hij liet ook weten "het karwei" graag af te willen maken. In maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen.
P21 laat weten de twee overgebleven wethouders te blijven steunen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.