Eis: anderhalf jaar jeugddetentie voor jonge verdachte van plofkraak op Utrechtse juwelier

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft 18 maanden jeugddetentie geëist tegen de 17-jarige verdachte van de plofkraak bij juwelier Punte in Utrecht. Een half jaar van de geëiste straf is voorwaardelijk. Daarnaast moet de verdachte als het aan het OM ligt ook meedoen aan een programma voor jongeren die al vaker voor ernstige misdrijven zijn veroordeeld.
De plofkraak bij de juwelier aan de Choorstraat leidde in maart dit jaar tot een enorme ravage. De klap was zo hard dat het rolluik van de juwelierszaak werd weggeblazen en bij een winkel aan de overkant van de straat door de ruit vloog. Burgemeester Sharon Dijksma vergeleek de impact van de explosie met een aanslag.
Kort na de plofkraak hield de politie twee verdachten van 17 en 18 jaar oud aan in Lunetten. De tweede verdachte, die meerderjarig is, hoort morgen zijn strafeis.
De ravage bij de juwelier was enorm
De ravage bij de juwelier was enorm © Koen Laureij
Ruud Reijers, de eigenaar van juwelier Punte, was vandaag aanwezig in de rechtszaal en is dat ook morgen van plan. Hij wilde gebruikmaken van zijn spreekrecht. "Je wilt toch aan die jongens laten horen welke consequenties hun acties hebben gehad. Niet alleen voor mij, maar voor de hele straat."
De juwelier is pas net klaar met de verbouwing van zijn zaak, die vrijdag weer in zijn geheel open gaat. "We zijn alleen de dag van de aanslag echt dicht geweest. Het afgelopen half jaar hadden we een halve etage en een houten deur."
Sindsdien is de zaak ingrijpend gewijzigd. "We hebben heel veel gedaan. De lat ligt qua beveiliging nog weer een niveau hoger", zegt hij. "Maar eigenlijk zaten we al op een hoog niveau. Het blijft toch een soort wapenwedloop." En voor nu kijkt hij vooral weer vooruit. "Het is heel mooi geworden, jullie zijn van harte welkom!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.