Boze vader belaagt ex met bedreigingen, vernielingen en kogels, omdat hij zijn zoon niet mag zien

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Vianen/Nieuwegein - De 44-jarige Utrechter kookte van woede, omdat hij door zijn ex-partner al tien jaar bij hun zoon weg wordt gehouden. In de rechtszaal bekende hij direct dat hij de vrouw en haar familie daarom ernstig had bedreigd. Maar ook hulpverleners hadden het moeten ongelden. Hij was daarin veel te ver gegaan, erkende hij vanmiddag tegenover de rechter.
De ex-vrouw van de Utrechter trof in januari haar auto in Vianen aan met een vernielde ruit. Op de stoelen en in de vakken van de portieren lagen lagen zo'n 80 kogels. Voor de vrouw was meteen duidelijk dat haar ex dit had gedaan. Een dag later werd bij het huis van haar moeder in Nieuwegein een ruit vernield met een baksteen.
Ze heeft steeds weer een andere vriend. Ik kook echt van woede van deze shit. Je moet eens kijken wat ze dit jochie allemaal aandoet.
Verdachte over ex

Ruiten vernield

In de rechtbank gaf de verdachte gelijk toe dat hij de ruiten van de woning en de auto had vernield. Hij had dat gedaan. omdat hij zijn zoon niet mag zien. Volgens de man wordt de jongen door zijn moeder psychisch mishandeld. Zijn ex-schoonmoeder verweet hij dat zij haar dochter steunt, al begreep hij ook wel dat dit logisch is voor een moeder.
De man ontkende dat hij de kogels in de auto had achtergelaten. In het dashboardkastje vond hij een doosje munitie dat hij van schrik had laten vallen. Het zou te maken hebben met de foute mensen met wie zijn ex volgens hem omgaat. Maar volgens de vrouw heeft hij hij in het verleden gezegd dat hij een vuurwapen had en zou gebruiken om haar terug te krijgen. Bij zijn aanhouding had de man ook een omgebouwd gaspistool met drie patronen in zijn kamer.

Hulp nodig

De Utrechter gaf ook toe dat hij twee hulpverleners berichten had gestuurd, waarin zij met de dood werden bedreigd. Een van de twee is een medewerker van Veilig Thuis die hem probeerde te helpen een omgangsregeling met zijn zoon te treffen. "Ik heb hulp nodig, anders zou er weleens een familiedrama kunnen komen", had hij volgens de medewerker gezegd.
Je gaat mijn kind weghalen, je ziet maar hoe je het doet. Anders wordt er op je huis geschoten of een granaat naar binnen gegooid.
Verdachte tegen medewerker Veilig Thuis
Toen het mislukte werd de verdachte enorm boos. Hij dreigde dat er een granaat naar het huis van de man zou worden gegooid en dat hij van zijn fiets zou worden geschoten. "Je gaat mijn kind weghalen, je ziet maar hoe je het doet", voegde hij daaraan toe. Maar daarna stuurde hij ook e-mails met excuses maar de man. Tegen de rechters zei hij wel te begrijpen dat de medewerker aangifte deed: "Hij had wel een gunfactor voor me."
In afwachting van zijn proces werd de Utrechter na een aantal maanden voorarrest met een enkelband vrijgelaten, maar die knipte hij in juni door. Hij vond onderdak bij een kennis die een hotel in Amersfoort heeft. Daar werd hij een na een paar dagen opgepakt.

Stoornissen

Volgens de psycholoog die hem heeft onderzocht, is de Utrechter door verschillende stoornissen verminderd toerekeningsvatbaar voor alle feiten waarvan hij wordt verdacht. De psycholoog en de reclassering adviseren dat hij een verplichte behandeling in een kliniek moet ondergaan om het gevaar op herhaling te verminderen. Hij is in het verleden al eerder veroordeeld voor bedreiging van zijn ex-vrouw.
De officier van justitie vindt alle verdenkingen bewezen en eist een jaar cel voor de Utrechter, waarvan drie maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij zou onder toezicht van de reclassering moeten komen en voor behandeling moeten worden opgenomen in een kliniek. Ook zou de rechtbank hem een speciale maatregel moeten opleggen, waardoor hij na zijn straf drie jaar lang geen contact mag hebben met zijn ex-partner en drie van haar familieleden.
Het OM vindt ook dat de man 500 euro moet betalen voor de doorgeknipte enkelband. Verder zou hij een voorwaardelijke gevangenisstraf die hij aan een eerdere veroordeling heeft overgehouden nu alsnog moeten uitzitten.

Kortere straf

Volgens zijn advocaat vertelt de verdachte waarheid als hij zegt dat kogels in de auto van zijn ex niet van hem kwamen. Dat zou blijken uit het feit dat hij alle andere verdenkingen zonder omhaal bekende. De raadsman pleitte daarom voor een kortere celstraf, ter lengte van het voorarrest. Een plek in een kliniek is volgens hem nooit op tijd beschikbaar, maar een ambulante behandeling zou ook voldoende zijn, betoogde hij.
De verdachte zelf erkende dat hij weliswaar een strafblad heeft, maar hij zou vooral inbraken hebben gepleegd en nooit serieus geweld hebben gebruikt.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak, op dinsdag 16 november.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.