Verwijdering Lekbrug zondag gaat door: weer en waterstand zien er goed uit

PROVINCIE UTRECHT - Aanstaande zondag gaat het dan echt gebeuren: de boogbrug over de Lek tussen Vianen en Nieuwegein wordt weggehaald. Rijkswaterstaat laat aan RTV Utrecht weten dat de weersverwachting en de waterstand er "gunstig" uitzien, en dus staat niets de spectaculaire operatie nog in de weg. Tijd voor vijf vragen én antwoorden over de verwijdering van de Lekbrug.
Op de boogbrug staat een constructie van stalen torens om de brug te ondersteunen
Op de boogbrug staat een constructie van stalen torens om de brug te ondersteunen © Hennie Marks

Wat staat er precies te gebeuren?

Het belooft een indrukwekkend gezicht te worden: aanstaande zondag wordt de imposante Lekbrug verwijderd. "Geen alledaags karwei", aldus Rijkswaterstaat, die de brug met een club aannemers gaat weghalen. Eerste hoogtepunt is het gigantische ponton dat zaterdagavond 6 november rond 23.00 uur komt aanvaren. Flinke staalkabels leggen 'm vast aan speciaal gemaakte ankerpunten op de wal.
De volgende ochtend gaan de werkzaamheden om 06.30 uur verder. Met lierdraden maken de werklieden de brug vast aan het ponton. Als dat is gebeurd, zullen ze 'm losmaken en op het ponton laden. Het moment suprême van de gehele operatie volgt rond 10:30 uur: dan wordt de stalen brugboog uitgevaren. De tijden zijn overigens nog onder voorbehoud.
Zo gaat Rijkswaterstaat de Lekbrug verwijderen (reportage van half september)
Ter voorbereiding heeft Rijkswaterstaat de brug eerder gewogen en de uiterwaarden rond de Lekbrug onderzocht op oude vliegtuigbommen. Daarna zijn onderdelen als de lantaarnpalen en vangrails al weggehaald en is de aanbrug aan de kant van Nieuwegein afgebroken. Inmiddels staan er stalen heftorens klaar om de grote klus van zondag te klaren.

Waar gaat die enorme brug naartoe?

In het kader van duurzaamheid wil Rijkswaterstaat de Lekbrug zo'n beetje helemaal hergebruiken. Daarom is bijvoorbeeld het asfalt al van de brug afgeschraapt. De grote massa, de boogbrug zelf, wordt zondag eerst naar de Beatrixsluis in Nieuwegein gevaren. Daar wordt die gedemonteerd, waarna de kleinere brugdelen op schepen naar een slooplocatie Schiedam worden vervoerd.

Waarom moet de Lekbrug eigenlijk weg?

Eerst terug naar 1936, toen de Lekbrug werd geopend. Het was onderdeel van het Rijkswegenplan 1927 voor het toenemende autoverkeer. De relatief smalle boogbrug werd vanaf de jaren zestig steeds bekender door de dagelijkse files. Extra rijstroken buiten de bogen boden geen soelaas. De moderne Jan Blankenbrug werd gebouwd en sinds 2004 is de Lekbrug buiten gebruik.
Het is dus al bijna twintig jaar geleden dat de laatst auto eroverheen reed. In 1997 viel het besluit om de brug te slopen. Daarna is er nog lang gedubd over een nieuwe bestemming of het aanmerken van de brug als monument. Helaas voor de fans: in de betrokken gemeenteraden is te weinig draagvlak om de brug te laten staan en Rijkswaterstaat vindt het onderhoud te duur.

Kan publiek komen kijken?

Het ligt eraan aan wie je deze vraag stelt. Rijkswaterstaat laat weten dat - vanwege de veiligheid - de uiterwaarden rondom de Lekbrug met hekken worden afgesloten. Ook het fietspad op de naastgelegen Jan Blankenbrug is dicht. Fietsers kunnen gebruikmaken van de langzaamverkeersroute aan de andere kant; boa's moeten ervoor zorgen dat mensen die weg niet gebruiken als kijkplek. Ook de Lekboulevard in Nieuwegein is dicht.
"Door deze maatregelen is het niet mogelijk om de operatie ter plaatse vanaf de kant te volgen", zegt Rijkswaterstaat. Die raadt belangstellenden aan te kijken via een livestream, waar de klus zondag vanaf 06:30 uur van minuut tot minuut is te volgen. RTV Utrecht zendt de livestream uit via deze website en doet via Radio M Utrecht verslag van de verwijdering van de Lekbrug.
De gemeente Vijfheerenlanden zegt het te begrijpen als mensen desondanks ter plekke willen gaan kijken. "Dan is aan onze kant de enige plek het Toeristisch Overstappunt bij het pontje Vrevia", laat een woordvoerder weten. "Dan sta je dus wel op behoorlijke afstand." Rijkswaterstaat benadrukt dat je op de livestream "het beste zicht" hebt.
Terugkijken: Fotograaf legt iconische Lekbrug vast, voor die straks weg is

Gaan we de Lekbrug missen?

Natuurlijk kom je mensen tegen die de brug 'een roestig, oud ding' noemen, dat nodig moet worden opgeruimd. Veel mensen zijn echter behoorlijk gehecht aan de liefkozend genoemde IJzeren Dame. Vooral Vianezen en Nieuwegeiners delen op sociale media volop foto's van 'hun' brug. Daarop volgen steevast verdrietige reacties, compleet met huilende emoticons. "Zonde dat-ie weggaat", klinkt het.
Lokale winkels spelen overigens slim in op die nostalgische gevoelens. Zij verkopen inmiddels onderzetters, snijplanken, pollepels en 'limited edition' kerstballen met daarop een afbeelding van de iconische Lekbrug. Net als de vele foto's en filmpjes zullen ze een herinnering vormen aan de Lekbrug als die er straks echt niet meer is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.