Reacties op nieuwe coronamaatregelen: 'De mondkapjesplicht gaat gelukkig aan ons voorbij'

PROVINCIE UTRECHT - Met de verscherping van de coronamaatregelen wordt de indirecte invloed van het virus op ons dagelijks leven weer groter. Mondkapjes zijn onder andere in winkels weer verplicht en de CoronaCheck-app is op meer plekken een vereiste. Bij sportorganisaties, de horeca en winkeliers is voor een groot deel berusting, maar ze zien ook moeilijkheden.

Op het sportveld

Bij amateursportwedstrijden boven de 18 jaar moeten zowel de sporters als de bezoekers beschikken over een QR-code. Sportkoepel NOC*NSF heeft twijfels bij de uitvoerbaarheid van die maatregel. "We hebben grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid, de handhaafbaarheid en ook het nut van mogelijke maatregelen die de toegang tot sporten gaan beperken", zegt een woordvoerder.
Betreurenswaardig dat buitensportverenigingen benadeeld worden.
Floris Heuer, Kampong
"We hebben zeven ingangen ongeveer, dus in praktische zin wordt de controle ontzettend lastig om uit te voeren", zegt woordvoerder Floris Heuer van de Utrechtse voetbalvereniging Kampong. "Het is dus een behoorlijke logistieke uitdaging, nog los van de vraag of we dat al dan niet met beveiliging moeten doen. Daarnaast vinden wij het betreurenswaardig dat buitensportverenigingen benadeeld worden, terwijl we wel hebben laten zien dat dat veilig kan."
Ook volgens NOC*NSF moet sporten juist aangemoedigd in plaats van beperkt worden. "Actief sporten geeft geen of zeer beperkt risico op verspreiding van het virus." Daar sluiten sportscholen zich bij aan. Branchevereniging NL Actief benadrukt dat in sportscholen veilig gesport kan worden, met inachtneming van de coronamaatregelen.
Volgens demissionair premier Rutte is lang nagedacht over de maatregel, tijdens de winter zijn mensen eerder geneigd om naar binnen te gaan. "Daarnaast willen we eenduidigheid. De maatregel geldt bijvoorbeeld ook voor de buitenterrassen. We zetten in op verbreding van het toepassen van de coronapas."

Op het terras

Ook op de terrassen is de coronapas vanaf zaterdag dus verplicht. Jan Hagenouw, aankomend voorzitter van de Utrechtse afdeling van Koninkijke Horeca Nederland: "Ik zag de controles op het terras even niet aankomen. Het valt op zich nog mee en de mondkapjesplicht gaat gelukkig aan ons voorbij, terwijl horeca in andere landen daar wel mee te maken hebben. Maar het is natuurlijk wel weer meer werk en we weten niet tot wanneer dit gaat duren. Misschien dat we nog wat kunnen aanpassen met de polsbandjes qua tijden. Nu zijn ze van twee uur 's middags tot elf uur 's avonds verkrijgbaar en misschien kunnen we dat vervroegen. We zijn de polsbandjes nog aan het evalueren met de gemeente."
Hagenouw vreest niet dat de horeca op termijn weer helemaal dicht moet. "Het zou verschrikkelijk zijn, maar ik begrijp nu wel dat de pieken op de IC nu veel lager zijn dan bij vorige golven en we hebben nu toch een behoorlijke vaccinatiegraad. En dan moeten ook weer de steunpakketten weer op tafel. Ik zie dat niet snel gebeuren."
De QR-controles gaan goed in Utrecht. "Gisteren hadden we bestuursvergadering en veruit de meeste collega's doen dat gewoon prima. Heel soms zal er wel eens iemand doorglippen, vooral in cafés ben je gasten sneller kwijt als het druk is."

In de winkel

Winkeliers steunen de verplichting van mondkapjes, maar niet van harte. Brancheorganisatie INretail uit Zeist waarschuwt wel dat een mogelijke invoering van de coronapas bij winkels "absurd en zinloos" is en leidt tot discussie bij de winkeldeur. "Duitsland heeft na een proef in enkele deelstaten geconcludeerd dat het onwerkbaar is", aldus de organisatie.
Een groen vinkje bij een geldie QR-code.
Een groen vinkje bij een geldie QR-code. © RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
Volgens de winkeliersbranchevereniging zijn winkels geen besmettingsbron. De corona-app heeft vooral zin op plekken waar mensen langer dan een kwartier binnen zijn of binnen anderhalve meter van elkaar komen. In winkels is dat volgens INretail vaak niet het geval. Bovendien vergt de invoering van de QR-codeverplichting tienduizenden extra medewerkers, die er vanwege de krapte op de arbeidsmarkt niet zijn.

Op het werk

En dan was er ook nog het voornemen van Hugo de Jonge, hij wil een wetswijziging doorvoeren waardoor het ook mogelijk wordt om op de medewerkers op de werkvloer te controleren op een QR-code. Vakbond FNV vindt dat de demissionair minister daarmee te makkelijk grondrechten schendt. "En wat is het gevolg als je naar huis wordt gestuurd, maar in jouw functie is thuiswerken niet mogelijk?", vraagt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zich af. "De tweedeling neemt hierdoor stevig toe. En je bevindt je al snel op een glijdende schaal waarin werkgevers ook andere vragen over je medische gegevens willen stellen in het kader van risico- en kostenbeheersing."
Jong noemt het nieuwe advies voor thuiswerken daarnaast "nogal ruim". Het dringende advies van het demissionair kabinet is om zoveel mogelijk thuis te werken, minstens de helft van de tijd. "Ook nu al werken veel mensen die niet op de werkvloer hoeven te zijn voor het grootste gedeelte thuis, zeker bij overheidsorganisaties en bij banken en verzekeraars. Daar verandert dit advies niet zo veel aan."

In de dierentuin

"We hebben de hele tijd al gezegd: we horen wel wat er gaat gebeuren tijdens de persconferentie", zegt Hylke Steggerda van Dierenpark Amersfoort. Maar toen bleek dat er voor dierentuinen en pretparken voorlopig geen coronapas nodig is, was de opluchting toch groot. "We zijn op dit moment toch wel heel erg blij."
"De manier waarop we nu open zijn, daar zijn we toch wel erg content mee", zegt Steggerda. "Nagenoeg zonder allerlei extra regels. Dan zijn we wel blij dat het voorlopig nog even zo blijft." Ook de theaterbranche is opgelucht dat zij niet worden getroffen met extra maatregelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.