Microbioloog Marc Bonten houdt hoop op gezamenlijke verantwoordelijkheid in aanpak coronacrisis

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - "Alleen samen krijgen we corona onder controle." Het is de gevleugelde uitspraak die bijna iedere persconferentie - en ook gisteren weer - wordt gebezigd als het gaat om hoe we als land het coronavirus moeten bestrijden. Microbioloog Marc Bonten denkt nog altijd dat juist dat 'samenwerken' een van de beste manieren is. "Tijdens die eerste golf hebben we met relatief weinig maatregelen een enorm effect bereikt. Iedereen zag de urgentie en deed mee."
Nu wordt dat steeds lastiger, merkt hij. " We zien sinds het najaar dat het steeds moeilijker is om het in toom te houden. Gelukkig hebben we hele goede vaccins. Dat is het beste instrument om de druk op de zorg te reduceren, terwijl we tegelijkertijd wel leuke dingen kunnen blijven doen", laat de UMC Utrecht-arts weten in gesprek met Radio M Utrecht.
Microbioloog Marc Bonten over de aanpak van de coronacrisis.
Hoewel de vaccins dus een belangrijke uitweg van het virus kunnen zijn, denkt Bonten dat het lastig wordt om lokale maatregelen te treffen om brandhaarden aan te pakken. "Het is best moeilijk als je gemeenten waar de vaccinatiegraad bijvoorbeeld onder de 75 procent ligt extra maatregelen gaat opleggen. Daar zitten dan ook grote steden zoals bijvoorbeeld Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij."
Daarom is het appèl op ieders verantwoordelijkheid, dat demissionair premier Mark Rutte gisteravond deed, dan ook "zeker in lijn met het advies van het OMT". "We hebben allemaal last van deze crisis. Langzaam lijkt deze te zijn verworden tot een crisis van alleen de overheid, maar we moeten toch echt samen een oplossing vinden."

Coronapas

Het aanscherpen van de plekken waar de coronapas getoond moet worden, heeft volgens de microbioloog wel degelijk zin. "Het is een heel belangrijke methode om activiteiten veiliger te laten verlopen. We moeten ervoor zorgen dat als we in een café zijn, de kans zo klein mogelijk is dat er iemand zit die besmettelijk is."
Ook hierin is samenwerking volgens Bonten het codewoord. "Het idee is ontstaan dat zo'n QR-code een hoge mate van vrijblijvendheid heeft. Mijn oproep aan de horeca is dan ook: gebruik het nou goed, anders rest uiteindelijk niets anders dan toch weer verdere maatregelen. Als het uitgangspunt blijft dat de zorg overeind moet blijven, dan moéten we nu ingrijpen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.