Maarssen on Ice opnieuw afgelast: 'Financiële risico te groot'

MAARSSEN - Maarssen on Ice gaat opnieuw niet door. De beslissing om een streep te zetten door het jaarlijkse ijsbaanfestijn bij Goudestein in Maarssen volgde na de persconferentie van gisteren. De onzekerheid over verdere coronamaatregelen in combinatie met stijgende kosten hebben de organisatie doen besluiten om het evenement af te blazen.
Organisator Arjan van den Hoek baalt als een stekker. "Het is vreselijk jammer", zegt hij. De organisator keek gisteravond met lede ogen naar de coronapersconferentie. "Ik dacht dit gaat niet goed", vertelt hij. Van den Hoek is bang dat het kabinet op 12 november nóg strengere maatregelen aankondigt, die funest zijn voor het evenement. "Met de anderhalvemeterafstand kunnen wij geen ijsbaan organiseren. Er komen altijd veel kinderen. Die kunnen geen afstand houden."
Daarom heeft de organisator de beslissing genomen om het evenement te annuleren. "Ik ben veel te bang dat we moeten stoppen op het moment dat we net klaar zijn met opbouwen." Dan zijn er kosten gemaakt maar nog geen inkomsten gegenereerd door bijvoorbeeld kaartenverkoop. Van den Hoek staat persoonlijk garant en durft dit financiële risico niet aan.
Organisator Maarssen on Ice licht afgelasting toe

Tententekort

Ook speelt een tekort aan tenten aan de kant van de leveranciers een rol bij de overweging om het evenement te annuleren. "De prijzen van tenten zijn zodanig hoog geworden dat het niet meer te doen is." Volgens Van den Hoek betaalde Maarssen on Ice voorgaande jaren zo'n 17.500 euro voor een tent, waar dat nu varieert tussen de 42.000 en 59.000 euro. De organisatie startte aanvankelijk een crowdfundingsactie, maar deze bracht niet genoeg op om de extra kosten te dekken.
Uit een rondgang langs verschillende tentenleveranciers blijkt dat er inderdaad sprake is van een tententekort. Leveranciers hebben veel tenten dit jaar uitgeleend aan de GGD of aan asielzoekerscentra. Bovendien is er sprake van een personeelstekort bij de tentenbranche. Bij een enkele tentenleverancier speelt er ook nog een tekort aan materialen, zoals aluminium, een rol.
Visser Tentenverhuur herkent dit beeld. "Wij worden regelmatig gebeld door collega's of we nog tenten beschikbaar hebben. Maar wij zitten vol tot het einde van het jaar." Een andere tentenleverancier, Rinico Tentenverhuur, heeft ook al een aantal keer nee moeten verkopen. Met als gevolg dat evenementen zoals Maarssen on Ice moeite hebben om een tent te vinden.

Volgend jaar weer?

De combinatie van de twee onzekerheden maakt het voor Maarssen on Ice niet haalbaar om het schaatsevenement dit jaar te organiseren. Een grote teleurstelling, want vorig jaar kon het schaatsfestijn ook al niet doorgaan door de coronasituatie. Van den Hoek sprak vanochtend wethouder Arjan Wisseborn. Ook de wethouder vindt het jammer dat het evenement niet door kan gaan. "Hoe moet ik mijn kinderen gaan vertellen dat het schaatsevenement niet doorgaat?", zegt de wethouder.
De organisatie hoopt dat Maarssen on Ice volgend jaar wel door kan gaan.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RTV Stichtse Vecht .