Wethouders planten bomen ter ere van verlenging subsidieproject voor verbetering landschap

© RTV Utrecht
DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Wethouders van een groot aantal Utrechtse gemeenten staan vanmiddag letterlijk met hun voeten in de klei: zij planten dan eigenhandig fruitbomen in Driebergen. Het is het startschot van de verlenging van een twee jaar durend subsidieproject vanuit de provincie voor de aanleg en het behoud van karakteristieke landschapselementen.
De provincie stelt voor de komende twee jaar 600.000 euro beschikbaar voor de aanleg en het behoud van kleine landschapselementen. Dat kunnen bijvoorbeeld houtwallen zijn, poelen of lanen. Dit soort elementen zijn volgens de provincie belangrijk voor de biodiversiteit.

Daarnaast hebben deze landschapselementen ook een cultuur historische waarde, zegt de provincie. "Ze dragen bij aan de uitstraling en identiteit van onze gevarieerde Utrechtse landschappen. Ze maken onze regio aantrekkelijk om te wonen, te recreëren en te ontspannen."

Het project 'kleine landschapselementen' moet de natuur en het landschap in Utrecht versterken. "Denk bijvoorbeeld aan de aanleg van bomen, natuurrijk grasland of een boomgaard. Je herkent in het Kromme Rijngebied bijvoorbeeld waarschijnlijk wel de rijen knotwilgen", legt Chantal Broekhuis, wethouder in de gemeente Utrechtse Heuvelrug, uit.
Zo wordt er vandaag in het gebied van een boer uit Driebergen een boomgaard aangelegd. "Deze boer heeft aangegeven terug te willen naar biologische landbouw. Dat soort wensen kunnen we dan via dit project realiseren."
Op die manier zijn er nu zo'n 250 bomen geplant. "Een significant aantal", vindt de wethouder, die dan ook niet wil spreken over 'slechts een druppel op de gloeiende plaat'. Ook tellen deze bomen niet als compensatie voor de veelbesproken bomenkap in het Utrechtse Amelisweerd. "Dat soort projecten heeft een eigen compensatieregeling."
Wethouder Chantal Broekhuis over het verlengde project.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.