OM eist tbs met dwang voor gebruiker die agent in Zeist bewusteloos sloeg met lachgastank

© RTV Utrecht
ZEIST - Het Openbaar Ministerie eist tbs met dwangverpleging voor een 25-jarige Zeister die in maart een politieman bewusteloos sloeg met een lachgastank en een andere agent verwondde door hem hard in het gezicht te stompen.
Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum was de man destijds psychotisch. Door schizofrenie en een stoornis door cannabisgebruik zou hij ontoerekeningsvatbaar zijn. De officier van justitie vroeg de rechtbank daarom de man te ontslaan van alle rechtsvervolging. Om herhaling te voorkomen en de maatschappij tegen hem te beschermen, zou hij voor onbepaalde tijd gedwongen in een tbs-kliniek moeten worden behandeld.

Door het lint

De avond van 24 maart kregen drie wijkagenten de melding van een agressieve lachgasgebruiker op het parkeerdek van de Laan van Vollenhove in Zeist. Ze spraken de man aan en maanden hem te stoppen, maar hij vulde opnieuw een ballonnetje met gas.
Volgens de agenten reageerde de lachgasgebruiker niet op hun vragen. Hij wilde niet zeggen wie hij was en waar hij woonde. Toen een van de agenten probeerde de nieuw gevulde ballon af te pakken, ontstond er een schermutseling en knapte de ballon. De verdachte zou vervolgens compleet door het lint zijn gegaan. Volgens de agenten zwaaide de man wild met de lachgastank en vuisten in het rond.

Bewusteloos

Een van de politiemensen zou twee keer met de gasfles tegen zijn achterhoofd zijn geslagen, waardoor hij buiten bewustzijn raakte. Ook zou de verdachte hem meerdere vuistslagen hebben gegeven. Zijn collega zou twee keer in het gezicht zijn gestompt, voordat hij de verdachte met pepperspray onder controle wist te krijgen. De agenten maakten vandaag in de rechtbank nog steeds een aangeslagen indruk.
De agent die bewusteloos raakte was maanden niet in staat zijn werk te doen. Hij heeft last van oorsuizen en slapeloosheid. Zijn collega heeft een litteken in zijn gezicht dat hem dagelijks aan het incident herinnert. Hij zei in zijn twintig jaar als politieman nog nooit zo hard te zijn geslagen door een verdachte. Beide mannen staan nog altijd onder grote spanning als ze een oproep krijgen om bij de Laan van Vollenhove op te treden. Zij eisen allebei een schadevergoeding van ruim 2000 euro, die de rechtbank volgens het OM zou moeten toekennen.

Dakloos

De verdachte zei tegen de rechters dat hij na een ruzie met zijn vader lachgas was gaan gebruiken om tot rust te komen. Bij een koerier bestelde hij online een flesje gas, maar hij mocht bij zijn broer logeren op voorwaarde dat hij geen drugs zou gebruiken. Toen hij door zijn broer werd betrapt en agressief reageerde op een omstander, werd de politie gewaarschuwd.
Vanwege de avondklok mocht hij niet eens buiten zijn, maar hij besloot zich daar niets van aan te trekken. Omdat hij min of meer dakloos was, besloot hij brutaal te doen en door te gaan met gebruiken. De politiemensen verweet hij dat zij onprofessioneel hadden gehandeld toen ze hem aanspraken.

Stoornissen

De psycholoog en psychiater die de man onderzochten, adviseren om hem tbs met voorwaarden op te leggen. Ook de reclassering is voorstander van behandeling in een kliniek, in combinatie met een drugsverbod, begeleid wonen en zoeken naar zinvolle dagbesteding. Maar volgens de officier van justitie heeft de man een langere ziektegeschiedenis en werkte hij niet goed mee aan eerdere gedwongen behandelingen.
Volgens de officier zou de verdachte zijn medicijnen niet innemen en ontkennen dat hij psychotisch is. Hij is eerder met justitie in aanraking geweest, onder meer omdat hij het busje van zijn vader total loss had gereden en meermalen mensen met messen had bedreigd. Het OM vindt bewezen dat de Zeister schuldig is aan poging tot doodslag met de gasfles van zo'n 5 kilo. Dat geldt ook voor mishandeling van de andere agent en verzet bij aanhouding.

Geschrokken

De Zeister was zichtbaar erg geschrokken van de zware eis van het OM. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak van zijn cliënt, omdat hij niet opzettelijk met de gasfles zou hebben geslagen en niemand heeft gezien dat de agent er daadwerkelijk door werd geraakt. Volgens de raadsman wordt met het door de deskundigen geadviseerde tbs met voorwaarden al een goede drempel opgeworpen om herhaling te voorkomen.
De verdachte maakte aan het slot van de zitting gebruik van zijn recht op het laatste woord. "Ik wil spijt betuigen en hoop dat u een rechtvaardige beslissing neemt", zei hij met zachte stem. Op 17 november doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.