Utrechts megalab spant kort geding aan om aanbesteding van coronatests naar Belgisch bedrijf te voorkomen

UTRECHT - Laboratoriumbedrijf Unilabs gaat een kort geding aanspannen om ervoor te zorgen dat duizenden coronatests die dagelijks worden uitgevoerd in het megalab van Saltro aan de Utrechtse Hudsondreef voortaan niet door een Belgisch bedrijf zullen worden verwerkt. Unilabs verloor op het nippertje een aanbesteding van een bedrijf bij de zuiderburen en dreigt nu een boel tests, en dus geld, mis te lopen. Het bedrijf hoopt dat de rechter ingrijpt. "Wij denken dat er in geen enkel ander land zo met de volksgezondheid wordt omgesprongen."
Utrechts megalab spant kort geding aan om aanbesteding van coronatests naar Belgisch bedrijf te voorkomen
Het lab in Overvecht werd vorig jaar in korte tijd opgericht om maximaal 30.000 coronatests per dag te verwerken. Het lab doet dat op dit moment voor zo'n vijfduizend tests per dag. Er zijn zo'n zeventig werknemers, en volgens het bedrijf kan snel worden opgeschaald naar honderd man personeel.
Het ministerie schreef onlangs een aanbesteding voor het analyseren van coronatests uit waarop partijen zich konden inschrijven. Die opdracht loopt dan tot in het najaar van volgend jaar en de procedure volgt de Europese aanbestedingsregels. Volgens De Volkskrant blijkt uit de papieren van de voorlopige gunning dat het laboratorium van Saltro/Unilabs in Overvecht en een vergelijkbaar lab van Eurofins in Rijswijk het hebben afgelegd tegen een testlocatie in België.
Volgens de krant scheelde het weinig: de partijen zouden dezelfde score hebben gehad, waarna na loting de Belgen er met de prijs vandoor gingen. Het gaat volgens De Volkskrant om ongeveer een derde van alle tests in Nederland, de rest gaat niet de grens over.
Het beleid was om in Nederland capaciteit op te bouwen. Dan is het heel merkwaardig om het een Belgisch lab te gunnen.
Wim Knol, woordvoerder Saltro
Wim Knol is voorlichter van Saltro, dat begin vorig jaar werd overgenomen door het Europese bedrijf Unilabs. Bij het bedrijf is verbaasd gereageerd op het feit dat er nu alweer wordt overgestapt op een ander, buitenlands, bedrijf. "Bij de opening van het Hudsonlab, dat wij op verzoek van de minister hebben gebouwd, heeft de minister gezegd: mede dankzij een uitbreiding als deze beschikken we ook in Nederland over voldoende laboratoria om snel en uitgebreid te testen. Het beleid was om in Nederland capaciteit op te bouwen. Dan is het heel merkwaardig om het een Belgisch lab te gunnen."

Bezoek minister De Jonge

In februari bezocht minister De Jonge het bedrijventerrein in Overvecht-Noord waar het megalab toen twee maanden draaide. Het bedrijf verwerkte toen dagelijks minder tests dan het aankon (tussen de drie- en vijfduizend) en lobbyde ervoor om meer tests naar het megalab te sturen, in plaats van die uit te voeren in laboratoria van bijvoorbeeld ziekenhuizen. Daar ging de minister toen niet in mee. "Labs in ziekenhuizen hebben we ook gewoon nodig. En die houden we ook. Veel kunnen testen, is goed tijdens zo'n pandemie."

Abu Dhabi

De uitkomst van de aanbesteding is extra zuur voor Saltro omdat een eigen plan van het bedrijf om tests uit te voeren in het buitenland, in het water viel. Saltro wilde tests naar Abu Dhabi vliegen om ze daar te verwerken. Dat idee sneuvelde, onder meer omdat er zorgen waren over de privacy van medische gegevens in de Golfstaat.
Nu verlaten een deel van de tests dus toch Nederland en dat laat een wrange nasmaak achter bij Saltro. "De minister durfde dat niet aan en toen is besloten het in eigen land te regelen. We hebben toen het Hudsonlab in zes weken tijd uit de grond gestampt. Dat heeft een capaciteit van 30.000 tests per dag. Dat doe je niet voor een paar maanden, dat kost vele miljoenen."
Wij denken dat er in geen enkel ander land zo met de volksgezondheid wordt omgesprongen.
Wim Knol, voorlichter Saltro
Unilabs gaat nu als eigenaar van het megalab in Overvecht, net als Eurofins, de eigenaar van een soortgelijk lab in Rijswijk, een kort geding aanspannen. "Wij denken dat er in geen enkel ander land zo met de volksgezondheid wordt omgesprongen."

Ministerie: 'Geen reactie tot definitieve gunning'

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil op dit moment niet reageren op de zaak. "We zitten nog niet in de fase van een definitieve gunning", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht. "Het proces is nog niet afgerond en er is nog niet vastgesteld wie de opdrachten krijgt."
Het kan volgens het ministerie nog even duren voor duidelijk is wie daadwerkelijk de tests mag gaan uitvoeren. "De definitieve gunning hangt af van of er bezwaar wordt gemaakt. Dat kost dan weer enkele weken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.