Rechter veroordeelt vuurwerkvandaal die oud en nieuw bij L-flat tot 'een hel' maakte

© Politie Zeist
ZEIST - Een man uit Zeist is veroordeeld tot 30 dagen cel, waarvan 22 voorwaardelijk, plus een taakstraf van 100 uur vanwege vuurwerkgeweld. Tijdens de vorige jaarwisseling stak hij zware illegale vuurwerkbommen af bij de L-flat aan de Laan van Vollenhove.
Vanwege de coronacrisis mocht op straat geen vuurwerk worden afgestoken, maar de man van 22 jaar oud had daar geen boodschap aan. "Het leek alsof de hel was losgebarsten", zei de officier van justitie over de chaos bij de L-flat.
De situatie op straat was levensgevaarlijk. Het vuurwerk werd gegooid in de richting van voorbijgangers, agenten en langsrijdende auto's.

Straf lager dan eis OM

Toch valt de straf die de rechter geeft lager uit dan het Openbaar Ministerie had geëist. De aanklager wilde dat de man drie maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur zou krijgen. Maar volgens de rechter kan niet worden bewezen dat de verdachte specifiek het doel had om de aanwezige agenten te verwonden.

Spijt

De vuurwerkgooier betuigde onlangs spijt van zijn acties. Hij zegt een goed gesprek te hebben gevoerd met de wijkagente die het vuurwerk naar haar hoofd gegooid kreeg. Ook beloofde hij in de rechtbank dat hij klaar is met vuurwerk; komende jaarwisseling brengt hij in alle rust door bij zijn schoonouders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.