Lachgasverbod in Utrecht: minder overlast, maar mogelijk ook een waterbedeffect

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Het lachgasverbod in Utrechtse wijken Overvecht, Zuidwest, Noordwest en West heeft tot minder overlast geleid en blijft daar van kracht. Wel lijkt sprake van een waterbedeffect: het aantal klachten in andere delen van de stad is toegenomen. Dat staat in een evaluatierapport van de gemeente.
Lachgasgebruik blijft een probleem, concluderen de onderzoekers. Er zijn ernstige zorgen over de gezondheid en verslavingsproblemen van lachgasgebruikers. Daarnaast is er een toename van lachgasgebruik in het verkeer, met gevaarlijke situaties en soms ook zware ongevallen als gevolg.
Verder zorgt het gebruik van lachgas in de openbare ruimte voor ernstige overlast. Het gaat om lawaai, het achterlaten van afval en intimidatie van passanten en omwonenden. Het handhaven van het lachgasverbod in Utrecht blijkt tijdrovend door het ontbreken van een zogenoemde feitcode.
De minister van Justitie en Veiligheid heeft onlangs bekendgemaakt dat 14 miljoen euro per jaar beschikbaar wordt gesteld zodat de politie het landelijke lachgasverbod dat komend voorjaar ingaat goed kan handhaven. "We verwachten een positief effect op de gezondheid en verkeersveiligheid met het in werking treden van het landelijke lachgasverbod", schrijft het college.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.