Bunschotens raadslid is klaar met flikkerende Flevolandse windmolens: 'Een grote rode hoerenkast'

De rode verlichting op de windmolens aan de overkant van de Eem in Flevoland.
De rode verlichting op de windmolens aan de overkant van de Eem in Flevoland. © Caspar Huurdeman
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Het moet maar eens klaar zijn met de rode knipperverlichting op de windmolens in Zeewolde. Dat vindt Bunschotens raadslid Henk Bos van de Christelijke Arbeiders Partij (CAP). "Het is nu een grote rode hoerenkast", stelt hij.
Het raadslid woont zelf in een zijstraat van de Westdijk en hoeft maar een paar stappen buiten de deur te zetten om de 'kerstboomverlichting' aan de overkant van het Eemmeer te zien knipperen. Overdag zijn de witte lampen niet zo'n probleem, maar 's avonds verandert dat in een rood schouwspel en wordt het voor Bos echt vervelend, zeker nu de zon vroeg onder gaat. "Vroeger was het een donker gat en zag je gewoon volop de sterren", stelt hij.

Obstakelverlichting

De verlichting op de molens moet ervoor zorgen dat vliegverkeer niet tegen de turbines opbotst. Dat is verplicht voor windmolens van 150 meter en hoger. "Bij dit windpark wordt gestreefd naar een zo minimaal mogelijke uitvoering van obstakelverlichting", laat de gemeente Zeewolde weten. Windpark Zeewolde is Nederlands grootste windproject op land en strekt zich uit van de A27 bij Almere tot de gemeentegrens van Lelystad.
"Geconcludeerd wordt dat met de toepassing van obstakelverlichting op strategische punten sprake is van een aanvaardbare ruimtelijke situatie ten aanzien van lichthinder", vervolgt de gemeente Zeewolde. Oftewel: de lichthinder blijft volgens de gemeente binnen de perken.
Voor het zuidelijke deel van de gemeente Zeewolde laat eigenaar Vattenfall weten dat de windmolens aan de Eemmeerdijk geen verlichting hebben, omdat ze lager dan 150 meter zijn. Voor de 36 windmolens van Windpark Alexia die daar parallel achter staan geldt dat de verlichting van negen windmolens sinds 2014 uitstaat en dat de lampen sinds 2015 niet meer knipperen, maar vast branden.

Transponderdetectie

Voor Henk Bos is dat nog niet genoeg. Sterker nog: Zeewolde zou volgens hem een voorbeeld moeten nemen aan het Zeeuwse Windpark Krammer, dat als landelijke testlocatie is aangemerkt voor zogenoemde transponderdetectie.
Daarbij zet een naderend vliegtuig de windmolenverlichting zelf automatisch aan als een ontvanger op de windmolen de transponder ziet naderen. Zeeuwse proeven met drones zijn inmiddels succesvol, en het windpark wacht nu nog op een laatste proef met een vliegtuig.

Overheid

Als dat ook goed gaat, is de traditionele obstakelverlichting binnen de kortste keren verleden tijd. Een woordvoerder van Windpark Krammer laat weten dat dat in de praktijk betekent dat de verlichting in 98 tot 99 procent van de tijd uitstaat.
"Als dit (transponderverlichting, red.) wordt toegestaan zijn we, in overleg met overheden over planning en kosten, van plan deze techniek te integreren in zowel bestaande als nieuwe parken", laat Vattenfall weten. "Wij bespreken dat heel precies met het bevoegd gezag en volgen daarin dan het bevoegd gezag", stelt directeur Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde.

Moties

Eind februari werd er in de Tweede Kamer al een motie aangenomen om transpondergestuurde verlichting binnen twee jaar wettelijk te verplichten, in navolging van Duitsland. Daar zou de lichthinder door het gebruik van transponders grotendeels zijn weggenomen.
Bos hoopt nu dat zijn motie vanavond in de gemeenteraad van Bunschoten wordt aangenomen, zodat het college met Zeewolde om tafel moet om lichthinder te verminderen. "Wees een goede buur en zorg dat je geen hinder veroorzaakt", stelt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.