Stekkies ruilen in de bieb op de Neude

UTRECHT - Vanaf vandaag kun je bij de bibliotheek op de Neude in Utrecht niet alleen voor boeken terecht, maar ook voor een plantenstekje. Het fenomeen stekjes ruilen is al langer enorm populair.
Stekjes ruilen steeds populairder, bibliotheek Neude opent daarom plantenbieb
In veel buurten door de hele provincie gebeurt het: stekjesruilmiddagen. Waarbij je - de naam verklapt het al - je stekje kan ruilen voor een ander stekje. Dat ruilen kan uiteraard niet op anderhalve meter en dus verviel de afgelopen twee jaar ook het evenement op het Bikkershof in Utrecht.
Bewoner Henk van der Veen vond dit een te groot gemis en besloot van zwerfafval een 'stekjesruilkast' te bouwen. ''Op die manier hoopte ik toch nog een beetje verbinding in de buurt te creëren.'' En met succes: de kast staat vaak bomvol.
De 'Biobieb' van Henk van der Veen op het Bikkershof in Wittevrouwen.
De 'Biobieb' van Henk van der Veen op het Bikkershof in Wittevrouwen. © RTV Utrecht / Dion Balfoort
Via het Instagram-account Biobieb - dat is de naam die Van Der Veen aan zijn project heeft gegeven - hoopt hij anderen te inspireren om een stekjesbibliotheek te starten: ''Het is niet moeilijk. Al het materiaal vind ik op straat of tussen het afval.''
Dat inspireren lukt aardig. Van Der Veen geeft inmiddels ook workshops om ook zo'n Biobieb te kunnen bouwen. En vandaag krijgt een kast die door hem zelf gemaakt is - wederom van zwerfafval - een speciale plek midden in de Utrechtse bibliotheek op de Neude.

Initatief van Hannah

In de bibliotheek loopt namelijk meerdere keren per week een fanatiekeling rond: Hannah Pater. De jonge Utrechtse is dol op stekjes en vooral het stekken, maar iedereen om haar heen had al eens een stekje van haar gekregen. Dus ging ze in gesprek met de plekmaker bij Bibliotheek Utrecht.
Roos Polman van de bibliotheek was enthousiast: ''Wij staan zeer open voor initiatieven vanuit Utrechters en dus gingen we meteen aan de slag.'' De kast met stekjes is vernoemd naar de initiatiefnemer en heet dus: 'Hannah's Plantenbieb'.

Project voor alle Utrechters

Hannah heeft het volledige eigenaarschap gekregen over de kast die zich middenin de mooie openbare bibliotheek bevindt. Dat wil zeggen dat zij de stekjes verzorgt die niet meteen door mensen worden meegenomen. Hoewel de kast de naam van Hannah gaat dragen benadrukt Polman wat het mooiste is aan het project: ''Het is een project waar heel veel Utrechters plezier van gaan hebben en het is ook nog eens een samenwerking van twee Utrechters.''
Speciaal voor dit project moest Van Der Veen zich wel een extra mooi kastje maken. ''Want in zo'n prachtig monumentaal kan niet zomaar elke kast komen te staan.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.