Voedselbank wil energiearmoede tegengaan met waterbesparende douchekoppen

Heb je ook een douchekop over voor een ander? Martine Visser van de Leerdamse Voedselbank hoopt van wel.
Heb je ook een douchekop over voor een ander? Martine Visser van de Leerdamse Voedselbank hoopt van wel. © Voedselbank Leerdam
LEERDAM - Mensen die de kachel helemaal uitlaten of bewust niet thuis gaan zitten om maar energie te besparen: de Voedselbank in Leerdam hoort de schrijnende verhalen steeds vaker. Daarom doet ze als een van de eerste organisaties mee aan de actie De Warme Douche. Wie de circa 400 euro aan energiesteun van de overheid aan anderen gunt, kan die (of een deel daarvan) doneren zodat de Voedselbank waterbesparende douchekoppen kan uitdelen. "Deze armoede wordt nog veel erger dan je denkt."
Zonder dat je het misschien doorhebt, zijn er honderdduizenden gezinnen in Nederland die met angst en beven de energierekening afwachten, zegt Martine Visser. De coördinator van de Leerdamse Voedselbank hoort het bijna dagelijks. En telkens moet ze weer even slikken, zegt ze.
"Laatst nog: toen vertelde iemand dat ze bijna geen warm water meer durven te gebruiken. Of dat iemand veel kaarsen is gaan branden, om de kachel maar niet aan te hoeven doen. Dan wordt die energiearmoede in de regio ineens een stuk tastbaarder. En weet je: hier moeten we wat aan doen."
De actie De Warme Douche werd elders in het land gestart door Sandra Nap. "Toen zij het nieuws las dat de overheid huishoudens gemiddeld 400 euro compensatie gaat geven voor de hogere energierekening, voelde het bij haar gelijk niet helemaal lekker. Want: ook mensen die in de Quote500 staan krijgen die compensatie. Niet eerlijk verdeeld, zoals je merkt. Sandra bedacht om haar 400 euro te doneren en dat geld om te zetten in douchekoppen die op energie besparen. En wij gaan die koppen uitdelen aan de mensen die bij onze Voedselbank in Leerdam komen."
Alleen al in het gebied rondom Leerdam zijn honderd gezinnen bekend die op het randje van de armoedegrens leven. "Denk er eens over na hoe het in je eigen wijk is. Er zijn écht veel meer mensen die zich enorm druk maken over die energierekening dan je denkt. Als je nú al op het randje zit, kun je je niet veroorloven meer kwijt te zijn aan gas en boodschappen. En dat is nu helaas wel het geval."
Zo'n douchekop kan jaarlijks 150 euro besparen. Een enorme berg geld als je nauwelijks rond kunt komen
Martine Visser, Voedselbank Leerdam
Waarom juist die mensen niet extra gecompenseerd worden, is bij Visser een raadsel. "Je hoort het wel, hè. Dat iemand zegt: o, leuk, van die paar honderd euro kan ik mezelf een leuk kerstcadeautje geven. Terwijl de compensatie voor sommige mensen die bij ons langskomen niet genoeg is om het hoofd überhaupt boven water te houden. Heel ernstig, vinden wij."

Prijzig

De douchekop die uitgedeeld gaat worden, bespaart tot 15 procent van het totale jaarlijkse gasverbruik. "Stel dat je 1000 euro per jaar kwijt bent aan je gasrekening, scheelt dat ineens 150 euro. Echt een berg geld als je al nauwelijks rond kan komen. Maar omdat-ie best prijzig is, zullen deze gezinnen die niet snel zelf kopen. Precies waarom wij hier op inspringen."
Martine Visser van de Voedselbank over de douchekoppen-actie
Blijf solidair, vindt de voedselbankcoördinator. "In coronatijd hebben we laten zien dat we nog steeds naar elkaar om kunnen blijven kijken. Als je dus denkt: die energiecompensatie van de overheid kan ik zelf wel missen, schenk dan een stukje om ons te helpen douchekoppen te geven aan mensen die het echt nodig hebben. Laat ze letterlijk niet in de kou staan, willen we oproepen."
Wil je doneren, kan dat via de Gofundme van De Warme Douche. Vermeld je 'LEERDAM' voor je eigen naam, komt het geld ook echt bij de Voedselbank in Leerdam terecht. "En als leuke bonus: de leverancier van de douchekoppen zegt voor iedere douchekop die wij elkaar sparen, er ook eentje te doneren."
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SRC.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.