Winkeliers CityPlaza in de problemen door herinrichting centrum: 'Vechten tegen machtigere overheid'

NIEUWEGEIN - De ondernemers aan de westkant van winkelcentrum CityPlaza in Nieuwegein zitten met de handen in het haar. Sinds de verbouwing van het winkelcentrum aan de overkant van de tramhalte in 2019 zagen zij het aantal klanten drastisch teruglopen. Ze vragen zich af of ze het nog gaan volhouden tot de verbouwing klaar is. Een aantal ondernemers is al vertrokken.
Kees Bont is eigenaar van Volendammer Vishandel en voorzitter van de winkeliersvereniging van CityPlaza. Het is de schuld van de gemeente en de provincie dat het aantal mensen dat langs de westelijke kant van het winkelcentrum loopt drastisch is teruggelopen, stelt hij.
De provincie heeft de trambaan tijdelijk verlegd en de gemeente heeft het plein afgesloten, waardoor mensen nu moeten omlopen om bijvoorbeeld langs de viswinkel te lopen, aldus Bont. "Ze hebben plantenbakken geplaatst en een smal pad achter het winkelcentrum langs gemaakt, maar dit heeft helemaal geen effect gehad. We zijn gewoon de pineut door het beleid van de gemeente."
Plantenbakken zorgen volgens Bont niet voor klanten
Plantenbakken zorgen volgens Bont niet voor klanten © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Terwijl de voorzitter van de winkeliersvereniging staat te praten, komt een mevrouw met haar kind in een kinderwagen vanuit het winkelcentrum richting de trambaan gelopen. "Hoe kom ik hierdoor?", vraagt ze. Bont lacht als een boer met kiespijn en wijst haar de weg. "Dit is nou wat ik bedoel", zegt hij.

Ondernemers vertrekken

Mehmet Ordek, eigenaar van Atlas Versmarkt, kijkt buiten voor zijn winkel om zich heen en wijst naar de overkant. "Je ziet zoveel leegstand in deze hoek van het winkelcentrum. Dat is niet alleen slecht voor de overgebleven winkeliers, maar ook voor Wereldhave (de eigenaar van het winkelcentrum red.)". Hij hoopt dat de winkeliers die nog zijn overgebleven op meer steun van Wereldhave kunnen rekenen.
Aan de westkant van het winkelcentrum is veel leegstand.
Aan de westkant van het winkelcentrum is veel leegstand. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Ordek ziet met lede ogen aan dat collega-ondernemers met een versmarkt die hij de afgelopen tijd sprak, hun omzet tijdens corona juist zagen stijgen, stelt hij. "De huidige huur is het nu eigenlijk niet meer waard, nu de bezoekersaantallen in deze hoek van het winkelcentrum zo zijn teruggelopen."
Wereldhave laat weten blij te zijn dat de gemeente investeert in de stadskern van Nieuwegein. "Echter betreuren wij de overlast van de werkzaamheden die deze situatie met zich meebrengt voor onze ondernemers op west", zegt Sanne Verwer, marketing manager bij Wereldhave.
Osman Karadag, vertegenwoordiger van bakkerij Karadag Bakeries, zag 40 tot 45 procent van zijn winkelomzet verloren gaan en noemt de verbouwing 'dramatisch voor ondernemers'. Ook binnen in de gang aan de westkant van het winkelcentrum klagen sommige ondernemers over teruglopende omzetten sinds de verbouwing begon.
De tram is een stuk verplaatst, waardoor een deel van de wandelaars een route langs de westkant neemt.
De tram is een stuk verplaatst, waardoor een deel van de wandelaars een route langs de westkant neemt. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
De winkeliers hopen op een structurele huurkorting van Wereldhave om financieel rond te komen tot de verbouwing in 2025 is afgerond. Karadag kreeg een aanbod met een huurkorting van vijftig procent voor twee maanden. Dit aanbod noemt hij 'tenenkrommend', gezien alle andere aanpassingen die in de nieuwe huurovereenkomst terecht zouden komen. Wereldhave laat weten 'in gesprek' te zijn met ondernemers, maar wil verder niet op individuele gevallen ingaan.

Financiële vergoeding

Ondernemers als Karadag, Ordek en Bont kunnen aanspraak maken op een financiële vergoeding van de overheid: de nadeelcompensatie-regeling. Dit is een tegemoetkoming voor geleden schade als gevolg van overheidshandelen, zoals de werkzaamheden naast het winkelcentrum. De gemeente laat weten dat de ondernemers weten waar zij terecht kunnen voor deze compensatie, 'ook als ze daar vragen over hebben'. De gemeente zegt er 'alles aan te doen' om het winkelcentrum bereikbaar te houden.
Ordek wil met de procedure wachten tot de verbouwing klaar is, om er zeker van te zijn dat hij alle gelede schade kan proberen terug te krijgen. Het drietal ondernemers stelt dat de nadeelcompensatie-regeling veel te moeilijk en kostbaar is.
Karadag: "Zonder advocaat of financieel adviseur kom je de procedure niet door. De ondernemers die hier staan, hebben het al moeilijk genoeg om het hoofd boven water te houden, laat staan dat zij de financiële middelen hebben om dit traject te doorlopen." De provincie laat weten de procedure niet aan te kunnen passen, omdat ze partijen anders 'niet gelijk zouden behandelen'.

Vechten tegen machtigere overheid

Het zijn heel veel stappen die je moet doorlopen. Het is vechten tegen een overheid die machtiger is.
Advocaat Suzanne van Dijsseldonk
Advocaat arbeidsrecht Suzanne van Dijsseldonk snapt de frustratie van de ondernemers. "Het zijn heel veel stappen die je moet doorlopen. Het is vechten tegen een overheid die machtiger is. Ze maken het ondernemers zo moeilijk mogelijk." Bovendien krijgt ze het idee dat de overheid voor een rechter vaak het voordeel van de twijfel krijgt. Ondernemers krijgen vaak te horen 'dat ieder bedrijf met tegenslagen te maken krijgt', of dat het 'bij deze maatschappij hoort', benadrukt zij. Alleen in extreme gevallen worden ondernemers in het gelijk gesteld, stelt de advocate. Weinig hoop voor de ondernemers dus.
Moeten de winkeliers niet blij zijn met de verbouwing als straks grote woontorens en een nieuw ov-knooppunt naast het winkelcentrum herrijst? "Dit gaat nog een aantal jaren duren", zegt Karadag stellig. En de drie ondernemers weten niet of ze het tot die tijd gaan overleven in het winkelcentrum. "We gaan zien of we het gaan redden. We gaan het zien", zegt Ordek bedrukt.
De situatie vóór de verbouwing van CityPlaza gezien vanaf de andere kant
De situatie vóór de verbouwing van CityPlaza gezien vanaf de andere kant © Kees Bont

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.