Partijkantoor DENK in Utrecht opnieuw vernield: 'Laffe daad'

© Twitter Muamer Hajtic
UTRECHT - Het partijkantoor van de Utrechtse DENK-afdeling is vernield. Een nog onbekende dader heeft de ruit van de voordeur kapotgemaakt. En het is niet de eerste keer dat dat gebeurt.
Een paar maanden geleden werd precies dezelfde ruit ook al vernield, zegt partijleider Mahmut Sungur. "Toen dacht we: wellicht is het een gast die dronken was en is het een incident. Maar dit lijkt geen toeval meer."
Bij de vorige vernieling deed DENK geen aangifte. "We hadden geen camerabeelden", zegt Sungur. "Dan weet je dat het in de praktijk niet heel erg helpt aangifte te doen."
Dit lijkt geen toeval meer.
Mahmut Sungur
Maar nu neemt Sungur de zaak hoger op. En hij staat niet alleen. Zo spreekt D66-lijsttrekker Maarten Koning op Twitter van een 'laffe daad'. Zijn partijgenoot Ellen Bijsterbosch twittert: 'Blijf met je tengels van DENK af'. D66 roept burgemeester Dijksma op de zaak hoog op te nemen.

Vaker bedreigingen

Bij de vorige vernieling liet Dijksma al van zich horen, vertelt Sungur. Nu is dat nog niet gebeurd. De partijleider kreeg in het verleden vaker te maken met agressie. Zo ontving hij wel eens een dreigmail en onlangs kwam een brief binnen op de fractiekamer. "Daarin stonden anti-moslimuitspraken en er werden ons geen fijne dingen toegewenst."
Zulke berichten gaan Sungur niet in de koude kleren zitten. "Ik kan veel hebben en voel me niet snel bedreigd. Maar ik dacht toen wel: misschien moet ik even iets minder zichtbaar zijn."

Vergaderingen met partijgenoten

Het partijkantoor van DENK staat in de wijk Lombok, aan de Laan van Nieuw Guinea. De leden proberen er iedere week samen te komen. Ook zijn er soms vergaderingen met partijleden van buiten de stad, zoals de landelijke fractie. Sungur is ondanks de vernielingen niet van plan het aantal bijeenkomsten in het pand terug te schroeven.