Burgemeester: oud-bewoner beschoten pand Vianen verwikkeld in conflict zwaar crimineel drugsmilieu

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
VIANEN - De politie heeft aanwijzingen dat de vroegere bewoner van het beschoten huis op de Joke Smitlaan in Vianen is verwikkeld in een conflict in het zware criminele drugsmilieu. Die informatie was voor burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden aanleiding om de woning op 26 oktober opnieuw te sluiten.
Dit maakte de advocaat van de gemeente vanochtend bekend op een zitting bij de voorzieningenrechter. De ex-vrouw van de vroegere bewoner heeft voor de tweede keer een procedure aangespannen om de sluiting ongedaan te maken en terug te kunnen keren naar haar woning. Haar ex-man woont er al lang niet meer en heeft zich laten uitschrijven als inwoner van de gemeente. Hij zit op dit moment gevangen.

Beschietingen

In de nacht van 6 op 7 oktober werd het huis van de vrouw beschoten. Dat was het tweede schietincident in een maand tijd in de straat. Half september werd het huis van de overburen ook al onder vuur genomen, maar dat was volgens de politie waarschijnlijk een vergissing. Eind september werd er vervolgens ook geschoten op het huis van de ouders van de vroegere bewoner in Nieuwegein.
Om de veiligheid en rust terug te brengen in de buurt besloot de burgemeester om het pand te sluiten. Maar de bewoonster was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Die stelde haar in het gelijk: de rechter vond de politie-informatie over de ex-man van de bewoonster te summier om het pand zes weken lang te sluiten en schorste het dwangbevel van de gemeente op 22 oktober.
Maar vanwege nieuwe informatie die de burgemeester kort daarna van het Openbaar Ministerie kreeg over de criminele achtergrond van de vroegere bewoner, besloot hij opnieuw de woning te sluiten in het belang van de veiligheid van de bewoonster en haar zoon en die van andere buurtbewoners. Volgens de politie is er een verband tussen de beschietingen in Vianen en die in Nieuwegein. Ook is er nog geen dader aangehouden.

Informatie niet nieuw

De bewoonster was bij de vorige zitting niet zelf aanwezig, maar legde vandaag zelf uit waarom zij de sluiting van haar huis onrechtmatig vind. Volgens haar was de informatie over haar ex-man al langer bekend bij de gemeente. Die zou haar pas een paar uur van tevoren hebben ingelicht over het voornemen om de woning opnieuw te sluiten tot 18 november. Daardoor zou zij veel te weinig tijd hebben gehad om bezwaar te maken.
Volgens de gemeente-advocaat is tevergeefs geprobeerd om de vrouw telefonisch te informeren over een e-mail over de voorgenomen sluiting en was de informatie over een conflict in het zware criminele drugsmilieu echt nieuw voor de burgemeester. De advocaat van de bewoonster betoogde dat die informatie ook bij de gemeente Nieuwegein bekend is en dat die geen aanleiding zag om het huis te sluiten dat daar is beschoten.

Gerustgesteld

Volgens de bewoonster zijn veel buurtbewoners gerustgesteld, omdat de gemeente een camera in de straat heeft geplaatst en de politie de buurt nu extra goed in de gaten houdt. Omwonenden zouden het geen probleem vinden als de vrouw terugkeert in haar woning. Zij roept buurtbewoners op haar daarin te steunen door een brief naar de gemeente te sturen.
Maar volgens de woordvoerder van de burgemeester is er nog altijd veel onrust in de buurt. Bewoners zouden 's ochtends als ze naar hun werk gaan, angstig om zich heen kijken uit angst voor nieuwe beschietingen. De gemeente kan ook nog niet aangeven wanneer de situatie veilig genoeg is om de sluiting van de woning op te heffen.

Onvrede

Tijdens de zitting bleek dat er veel onvrede bij de bewoonster is over de manier waarop de gemeente met de kwestie omgaat. Zo ging de burgemeester direct na het schietincident wel bij andere buurtbewoners langs en niet bij haar. Ook vindt zij dat zij te weinig hulp kreeg bij het vinden van alternatieve woonruimte en is het lastig om spullen uit haar woning te halen. Het wonen op een andere plek brengt ook extra kosten met zich mee en de huur loopt gewoon door zonder woongenot, merkte haar advocaat op.
De burgemeester vindt niet dat hij geen rekening heeft gehouden met belangen van bewoonster, zei zijn woordvoerder. Zij moedigde de vrouw aan vooral bij de gemeente aan te kloppen als zij hulp nodig heeft. Er zal dan alle ruimte voor worden gemaakt. De burgemeester wil volgens de woordvoerder voldoen aan zijn zorgplicht voor alle inwoners, dus ook die van de bewoonster van het beschoten huis.
Met een voorlopige voorziening bestuursrecht vraagt je een voorlopige beslissing van de rechter als je de uitkomst in de lopende procedure niet kunt afwachten vanwege een spoedeisend belang.
Een verzoek aan de voorzieningenrechter kan alleen worden gedaan als er een bezwaar- of beroepsprocedure loopt en als er sprake is van een spoedeisende situatie. Een voorlopige voorziening is een zelfstandige procedure. Je vraagt de voorziening aan bij de rechtbank.
Of de rechter het dwangbevel van de burgemeester van Vijheerenlanden om de woning op de Joke Smitlaan tot 18 november te sluiten nu wel voldoende onderbouwd vindt, wordt binnen een paar dagen duidelijk. De rechtbank neemt uiterlijk komende maandag een besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.