Instellingen

Rechtbank: politie mocht spullen van Maarssense neef en advocaat Ridouan T. in beslag nemen

© RTV Utrecht
MAARSSEN/VIANEN - De politie mocht gegevensdragers van Youssef T. in beslag nemen, ook al was hij op dat moment een van de advocaten van Ridouan T. Dat heeft de rechtbank bepaald. De Maarssense advocaat had zich bij de rechtbank beklaagd over de inbeslagname, maar volgens de rechtbank is er geen grond voor die klacht.
De advocaat werd op 8 oktober aangehouden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, waar hij op dat moment Ridouan T. bezocht. Die zit daar in de cel als hoofdverdachte in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo. De Maarssense advocaat Youssef T. is een volle neef van Ridouan T. uit Vianen en trad ten tijde van zijn arrestatie al enige maanden op als een van zijn advocaten.
Het Openbaar Ministerie vermoedt dat hij als boodschapper fungeerde tussen Ridouan T. en de buitenwereld. Na de arrestatie van de advocaat heeft de politie zijn woonadres en Utrechtse kantoor doorzocht, met toestemming van de rechter-commissaris. Daarbij zijn spullen in beslag genomen, waaronder gegevensdragers. De advocaat vond dat onrechtmatig, omdat de in beslag genomen apparaten onder het zogeheten verschoningsrecht vallen dat hem als advocaat toekomt.
De rechtbank ziet dat anders en oordeelt dat de omstandigheden zo uitzonderlijk zijn, dat de inbreuk op het verschoningsrecht gerechtvaardigd is. De verdenkingen tegen de advocaat zijn ernstig, aldus de rechtbank. Het gaat om "verdenkingen die grote schade kunnen berokkenen aan het vertrouwen in de maatschappelijke functie van de advocatuur". De advocaat zou volgens het OM onder meer betrokken zijn geweest bij plannen voor een gewelddadige uitbraak of bevrijding van Ridouan T. uit de EBI. Justitie beschuldigt hem er ook van dat hij tot de veronderstelde misdaadorganisatie van zijn neef Ridouan heeft behoord.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.