Vrouw (52) in Breukelen opgepakt voor handel in valse vaccinatiebewijzen

© ANP
BREUKELEN - Een 52-jarige vrouw is in Breukelen opgepakt voor handel in valse vaccinatiebewijzen. Ze werkt bij een artsenpraktijk in Amsterdam. Gisteren werden twee doktersassistentes van diezelfde praktijk ook al opgepakt voor de handel in valse vaccinatiebewijzen.
Alle vrouwen zitten vast en in beperkingen, wat betekent dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De drie worden ervan verdacht dat ze tientallen mensen hebben geholpen aan een vaccinatiebewijs, zonder dat zij daadwerkelijk een of twee prikken hadden ontvangen.
Twee assistentes (30 en 31 jaar), beiden uit Amsterdam, werden dinsdag en woensdag aangehouden na een tip van de Koninklijke Marechaussee. Die kwam de handel op het spoor in een onderzoek naar verdovende middelen op Schiphol. Later, woensdagavond, is de derde verdachte aangehouden, eveneens een doktersassistente. Behalve dat zij in Breukelen is aangehouden, wil de politie verder niets over de verdachte vertellen.
Na de invoer in het registratiesysteem kregen de klanten tegen betaling van 500 tot 1000 euro van de vrouwen een QR-code en een vaccinatiepaspoort met stempels van de Amsterdamse praktijk. Met het bewijs konden zij onder meer naar horeca, theaters, bioscopen en voetbalstadions.
De politie doet nog verder onderzoek naar de mensen die deze registraties kochten.