Schaatsclubs in spanning of De Vechtsebanen zal sluiten: 'Dan staan duizenden schaatsers in de kou'

© Vincent Jannink
Utrecht - Kan er de komende tijd nou wel of niet geschaatst worden op kunstschaatsbaan De Vechtsebanen in Utrecht? Schaatsliefhebbers uit de regio wachten in spanning af wat de eigenaar beslist. Die overweegt de baan te sluiten omdat hij het controleren op een QR-code onuitvoerbaar vindt. Maar het besluit heeft een direct gevolg voor duizenden schaatsers, die elke dag op de baan trainen.
"Ik zit met samengeknepen billen", zegt Roland Zuurveld van Baanvereniging Utrecht. Met 25 aangesloten verenigingen die staan voor zo'n 3.500 schaatsers, voelt voorzitter Zuurveld een grote verantwoordelijkheid. "De nieuwe maatregelen zijn draconisch en volstrekt onuitvoerbaar", zegt hij doelend op de controles op het coronatoegangsbewijs. "Maar als De Vechtsebanen beslist te sluiten, staan al die schaatsers in de kou."
De Utrechtse schaatsbaan kondigde gisteren aan om logistieke en morele redenen te sluiten als het alle bezoekers moeten vragen om een coronatoegangsbewijs. De maatregel van het kabinet stuitte op onbegrip in de Tweede Kamer, waarna werd besloten dat het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht wordt voor amateursport in de buitenlucht. Deze beslissing zorgt alsnog niet voor een juichstemming bij De Vechtsebanen. Die overweegt alsnog te sluiten, omdat de controles wel gelden voor de binnenlocatie en de kleedkamers plus wc's.

Mogelijke sluiting

Onduidelijk is wat De Vechtsebanen nu gaat doen. "Zoals ik het zie is het gewoon niet uitvoerbaar", zegt directeur Jan Willem de Langen. "Zowel wij als de verenigingen zien niet hoe het moet. Zaterdagochtend zou de check op het coronabewijs ingaan, om 07.00 uur staat er al 300 man op de baan. Als iemand naar de kleedkamer of de wc's wil, moet je ze scannen. Of doe je dat bij de poort? Stel we zetten vier man neer dan ben je al een uur bezig. Die tijd heb je niet, want daarna komt het volgende blok met 300 man en daarna weer."
Voorzitter van Schaatsvereniging Utrecht (SVU) Clarine Bronkhorst wacht de beslissing van De Vechtsebanen in spanning af. Er zijn ongeveer 600 schaatsers aangesloten bij SVU. "Gisteravond ontplofte onze whatsapp met alle berichten die we kregen", zegt Bronkhorst. "Leden zijn ontzettend gemotiveerd om toch te komen schaatsen en geven zelfs aan om dan zelf als vrijwilliger QR-codes te komen scannen." Dat het logistiek een hele ingewikkelde klus is, beaamt Bronkhorst en ook zij vraagt zich af in hoeverre het te doen is.
Momenteel is De Vechtsebanen in gesprek met de gemeente en de schaatsverenigingen. Die laatste hebben zeker begrip voor de moeilijkheid van de situatie waarin De Vechtsebanen zich bevindt. "Vorig seizoen hadden wij vrijwilligers op het ijs staan die als coördinator fungeerden", vertelt Roland Zuurveld van Baanvereniging Utrecht. "Je wil niet weten wat die mensen naar hun hoofd kregen als ze iemand ergens op aanspraken. Je hebt helemaal geen macht en ze stonden daar soms als pispaal van de baan." Dat is ook waar ze bij De Vechtsebanen voor vrezen. "Wij willen niet in een positie worden gedreven dat je letterlijk op zoek moet naar ongevaccineerden met alle gevolgen van dien", zegt De Langen.
Er is begrip voor de situatie onder schaatsers. Maar, er zijn ook zeker zorgen mocht De Vechtsebanen beslissen te sluiten. "Iedereen heeft al abonnementsgeld betaald", zegt Zuurveld. "Moet ik dat dan gaan halen bij De Vechtsebanen?" De beslissing van sluiting of niet, is ongelofelijk moeilijk. "Als wij de call maken, kan het ook zo zijn dat wij opdraaien voor eventuele financiële consequenties", zegt Jan Willem de Langen. Hij wil afwachten wat de uitkomst wordt met het gesprek dat wordt gevoerd met de gemeente, voor er een definitief besluit wordt genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.