Rel in de SP escaleert, lokaal bestuur stapt op

Floris Boudens zou lijsttrekker zijn in Utrecht, maar werd vorige week uit de partij gezet.
Floris Boudens zou lijsttrekker zijn in Utrecht, maar werd vorige week uit de partij gezet. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De interne strijd binnen de SP heeft nieuwe slachtoffers gemaakt in Utrecht. Het bestuur van de lokale afdeling heeft zijn ontslag ingediend. De bestuursleden vinden dat ze in een onmogelijke positie terecht zijn gekomen.
De ruzie loopt al een jaar, en is samen te vatten als een richtingenstrijd. Het landelijk bestuur van de SP wil een gematigde koers varen. Maar een deel van de leden is het daar niet mee eens. Zij zijn van mening dat de SP voor het pure socialisme moet staan.

ROOD

Eerder al leidde dat tot een breuk tussen de SP en ROOD, de jongerenafdeling van de socialisten. Een deel van leden die een radicalere koers willen, hadden sleutelposities in de jongerenafdeling verworven. Vervolgens eiste het landelijk bestuur dat leden van de partij zouden moeten kiezen tussen ROOD of de SP, in de ogen van het landelijk bestuur kan men niet lid zijn van twee verschillende politieke partijen. De dissidenten bestrijden dat ROOD een politieke partij is.
Uitvoering van de moties zou daardoor leiden tot schorsing van het afdelingsbestuur en de afdeling
Afdelingsbestuur SP
Hetzelfde verwijt kregen SP-leden die zich manifesteerde op het Marxistisch Forum. Ook dat werd door het landelijk bestuur aangeduid als een politieke partij en dus moest er daarom gekozen worden. De dissidenten weigerden dat.
Vervolgens werden de dissidenten uit de partij gezet. Voor de afdeling Utrecht is dat lastig, want één van hen is statenlid voor de SP in Provinciale Staten. Michel Eggermont gaf vorige week voor onze microfoon al aan dat hij namens de SP in de Staten zou blijven zitten.

Lijsttrekker

Ook Floris Boudens werd uit de partij gezet. Hij was eerder door de lokale SP aangewezen als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Vlak voor het royement van de twee nam de Utrechtse afdeling van de SP twee moties aan, waarin gesteld werd dat Boudens en Eggermont in functie konden blijven zelfs als ze geroyeerd zouden worden.
Dat schoot dan weer in het verkeerde keelgat van het landelijke bestuur. Uit een brief van het lokale bestuur blijkt dat het landelijke bestuur gedreigd heeft met maatregelen tegen 'Utrecht'. "Het partijbestuur ziet deze moties als in strijd met de besluiten van de Partijraad. Uitvoering van de moties zou daardoor leiden tot schorsing van het afdelingsbestuur en de afdeling", schrijft het lokale bestuur in de brief.
Dat lokale bestuur ziet zichzelf in een spagaat geplaatst, als ze de moties niet uitvoeren, dan gaan ze in tegen de wens van de meerderheid van de lokale SP-leden. Als ze de moties wel uitvoeren, dan dreigt de hele afdeling uit de partij te worden gezet. En dus hebben ze afgelopen maandag besloten collectief af te treden. Binnenkort worden nieuwe bestuursverkiezingen uitgeschreven. Hoe het dan verder moet is nog onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.