Subsidie De Vechtsebanen in het geding door mogelijke sluiting

© RTV Utrecht
UTRECHT - Als ijsbaan De Vechtsebanen besluit te sluiten vanwege de coronamaatregelen, dan heeft dat mogelijk gevolgen voor de subsidie van 300.000 euro die de schaatsbaan van de gemeente kreeg. Dat laat de gemeente Utrecht weten in antwoord op vragen van RTV Utrecht. De ijsbaan kreeg het bedrag eenmalig als compensatie voor de financiële impact van de coronamaatregelen.
In september 2020 besloot de gemeente dat een financiële tegemoetkoming nodig was, omdat De Vechtsebanen haar deuren anders niet kon openen voor het aanstaande schaatsseizoen. Door de coronamaatregelen moest de buitenbaan vier dagen eerder dicht dan gebruikelijk en was de binnenbaan helemaal niet gebruikt door de coronamaatregelen. De Vechtsebanen begint in september al met het invriezen van ijsbanen, wat flink wat kosten met zich meebrengt.
De subsidie kwam wel onder voorwaarden. Eén van die voorwaarden was dat De Vechtsebanen er alles aan doet om open te blijven en schaatsen mogelijk te maken, tenzij er een nieuwe lockdown wordt afgekondigd. De gemeente laat vandaag dan ook in een reactie weten dat de mogelijke sluiting waar De Vechtsebanen op dit moment over nadenkt, financiële consequenties kan hebben.

Reactie gemeente Utrecht

"De op 2 november aangekondigde nieuwe maatregelen gelden in het hele land als onderdeel van het beleid om op een veilige manier onder meer horeca, theaters en sportclubs open te laten zijn", laat de gemeente weten aan RTV Utrecht. "Als gemeente Utrecht begrijpen we dat de controle soms extra organisatie vergt. Daarom roepen we alle organisaties op -juist om op een veilige manier open te blijven- de gevraagde controles uit te voeren."
"We doen dan ook een dringend beroep op alle betrokken partijen samen met ons eerst de mogelijkheden hiertoe te verkennen in het belang van alle Utrechtse schaatsers en schaatsliefhebbers, recreatief of professioneel en de Utrechtse schaatsverenigingen", vervolgt de gemeente in de reactie. "Juist in dat belang hebben we, onder voorwaarde dat de schaatsbaan open blijft, als gemeente corona-gerelateerde subsidie verstrekt. Als de baan onverhoopt dicht gaat, kan dit gevolgen hebben voor deze subsidie."

'Doen dit niet voor de grap'

Directeur van De Vechtsebanen Jan Willem de Langen is verbaasd dat de subsidie in het geding komt. "Ik wil hier nu niet op ingaan", zegt hij. "De maatregelen die ons nu worden opgelegd zijn absoluut onuitvoerbaar, het is niet dat we dit voor de grap doen."
Volgens de schaatsbaan is het onhaalbaar bezoekers te controleren op de coronapas. De Utrechtse schaatsbaan kondigde gisteren aan om logistieke en morele redenen te sluiten als het alle bezoekers moeten vragen om een coronatoegangsbewijs. De maatregel van het kabinet stuitte op onbegrip in de Tweede Kamer, waarna werd besloten dat het coronatoegangsbewijs toch niet verplicht wordt voor amateursport in de buitenlucht. Deze beslissing zorgt vooralsnog niet voor een juichstemming bij De Vechtsebanen. Die overweegt alsnog te sluiten, omdat de controles wel gelden voor de binnenlocatie en de kleedkamers plus wc's.
De gesprekken tussen de schaatsbaan en de gemeente lopen nog.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.