GGD merkt lichte toeloop bij vaccinaties: 'Komen meer mensen zonder afspraak'

© RTV Utrecht / Peter Huting
PROVINCIE UTRECHT - Storm loopt het nog niet, maar de GGD regio Utrecht (GGDrU) merkt wel dat het iets drukker is geworden bij de vaccinatielocaties na de persconferentie van afgelopen dinsdag. "Er komen meer mensen zonder afspraak naar binnen lopen", ziet Sebastiaan van der Wal van de GGD.
Van der Wal werkt als dagcoördinator bij het GGD-paviljoen bij de Jaarbeurs in Utrecht. Harde cijfers heeft hij nog niet. En ook ziet hij nog geen rijen voor de vaccinatielocatie staan, zoals eerder deze week wel in Noord-Brabant gebeurde. Al was het even verderop bij de vaccinatielocatie in winkelcentrum Hoog Catharijne beduidend drukker, weet hij. "Maar dat kunnen we aan, dat is juist voor ons een heel mooie uitdaging."

Redenen lopen uiteen

De redenen waarom mensen nu een prik halen, zijn heel verschillend. "Ik zat er al een poos op te wachten, maar was er nog niet aan toegekomen", zegt een man die vandaag langskomt bij het paviljoen van de GGD bij de Jaarbeurs. Nu de coronapas op steeds meer plekken wordt verplicht, heeft hij toch maar een afspraak gemaakt.
Een stel zegt straks dubbel gevaccineerd te zijn. "We zijn gevaccineerd in Engeland", vertellen ze. "We hebben daar in mei al onze tweede vaccinatie gekregen. Maar die is niet geldig in Nederland."
Sommigen lieten zich overtuigen door wat ze zelf hebben meegemaakt. "Ik heb het voor mijn vader gedaan", zegt een vrouw die eerder geen prik wilde. "Hij heeft net zes weken op de ic aan de beademing gelegen. Om hem extra te beschermen, neem ik het vaccin. We dachten dat hij het niet zou redden, maar hij is nu toch thuis."

Testen

Van der Wal verwacht wel dat de kabinetsmaatregelen leiden tot een hogere vaccinatiegraad. "Als je vanaf zaterdag ergens naar binnen wilt waar je een QR-code moet laten zien, dan zou je je anders elke keer moeten laten testen." Hij trekt de vergelijking met zes weken geleden, toen de coronapas al verplicht werd in onder meer horeca, theaters, bioscopen en bij sportwedstrijden. "Toen schoten de cijfers ook omhoog omdat mensen werden beperkt in hun doen en laten."
Wie rondkijkt in het paviljoen ziet dat het ook bij de teststraat drukker is geworden. "Dat komt ook door de tijd van het jaar", verwijst Van der Wal naar het griepseizoen. Meer mensen hebben daardoor klachten die ook op corona kunnen duiden. "Dan is het advies: blijf thuis, of laat je testen."
Bang dat hij voor het testen of vaccineren capaciteit tekort gaan komen, is hij in ieder geval niet. "Wij zijn heel flexibel", zegt Van der Wal. Als het nodig is, komt ook de grote Jaarbeurs weer in beeld. Maar zover is het nu nog lang niet, zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.