Sterfgevallen Bunschoten nog een mysterie, onderzoek NFI moet opheldering bieden

Het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag.
Het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag. © ANP
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/EEMDIJK - De exacte oorzaak van het overlijden van twee inwoners van de gemeente Bunschoten moet na vier dagen nog altijd worden vastgesteld. De politie wacht op de uitslag van toxicologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch instituut. "Het is daar druk, maar onze vragen zijn natuurlijk wel erg relevant", zegt politiewoordvoerder Hans Meuleman tegen RTV Utrecht.
Zondag werden de hulpdiensten via twee afzonderlijke meldingen gealarmeerd over William Berendse (27) en Lub Bos (36) die plotseling onwel waren geworden. Beide Bunschoters stierven die avond aan wat de politie een niet natuurlijke oorzaak noemt. Het leidde tot geschokte en bedroefde reacties in de hechte gemeenschap van Bunschoten, onder meer bij Voetbalvereniging Eemdijk waar Berendse in de selectie speelde.

Gevaarlijke stof

In Bunschoten wordt gesproken over een gevaarlijke stof die in omloop zou zijn en die inmiddels meerdere slachtoffers zou hebben gemaakt. Het Trimbos Instituut in Utrecht, dat onder meer via testlocaties registreert of er vervuilde drugs in omloop zijn, laat desgevraagd weten dat er tot nu toe geen alarmerende meldingen uit Bunschoten zijn gekomen.
Zolang het NFI geen uitspraken heeft gedaan, wil de politie niet ingaan op geruchten dat de mannen zijn gestorven aan een vorm van vergiftiging. Voor dat soort verbanden kunnen worden gelegd, moeten de onderzoekers eerst vaststellen wat de onwelwording en het overlijden van de twee slachtoffers heeft veroorzaakt, zegt politiewoordvoerder Meuleman. Feitelijk staat niet eens vast dat Berendse en Bos door dezelfde oorzaak zijn gestorven.

Verklaringen

Hoewel het NFI de sleutel tot de oplossing van het mysterie moet leveren ligt het politieonderzoek in Bunschoten niet stil. Volgens woordvoerder Meuleman hebben diverse getuigen en betrokkenen verklaringen afgelegd. Die worden in politiejargon 'uitgerechercheerd'.
Wanneer het NFI het onderzoek afrondt is nog niet bekend. De gemeente Bunschoten gaat niet op de zaak in zolang het politieonderzoek nog loopt en laat het voorlopig bij de verklaring die burgemeester Melis van de Groep eerder deze week gaf. Hij sprak van een enorme schok en groot verdriet.