Veenendaler vrijgesproken van verkrachting, kindermishandeling wel bewezen

Archieffoto.
Archieffoto. © StockSnap, Pixabay
VEENENDAAL - Er is geen bewijs dat een 51-jarige man uit Veenendaal zijn vrouw heeft verkracht en ontucht met zijn zoon heeft uitgevoerd. Dat oordeelt de rechtbank in de rechtszaak tegen de man. Hij wordt wel veroordeeld voor mishandeling van twee van zijn drie kinderen. De man krijgt twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd met een proeftijd van twee jaar, en moet een taakstraf van tachtig uur uitvoeren.
Het Openbaar Ministerie moest flink bakzeil halen in de zaak. In eerste instantie werd de man rond 2018 van een reeks misdrijven beschuldigd. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan verkrachting van zijn vrouw, zijn gezin hebben gegijzeld, zijn drie kinderen hebben mishandeld en ontucht met zijn jongste zoon hebben gepleegd. Hij zou ook zijn zoon hebben gedwongen om seksuele handelingen te verrichten met zijn vrouw.
Op de zitting moest de officier van justitie terugkomen op die waslijst aan beschuldigingen. Er was alleen bewijs voor de mishandeling van twee kinderen. De verkrachting werd weliswaar besproken in een serie gesprekken op WhatsApp maar het kon niet bewezen worden wie die berichten had geschreven. Ook gaven de kinderen aan geen seksuele handelingen tussen hun ouders te hebben gezien, dus konden zij het verhaal niet bevestigen. Voor de ontucht was ook geen bewijs.
De man wordt wel veroordeeld voor de mishandeling van zijn oudste zoon en dochter. Die werden gedwongen mee te doen aan een 'spelletje' waarbij ze hun handen op tafel moesten leggen. Hun vader sloeg daar dan net zolang op tot er iemand begon te huilen. De man gaf ook toe dat hij zijn kinderen sloeg, schopte en uitschold.
De Veenendaler mishandelde zijn kinderen tijdens een kwetsbare tijd in hun opvoeding en zij hebben daarvan nog steeds last, aldus de rechter. De man ziet zijn kinderen niet meer maar toch is een straf gepast. Een gevangenisstraf vindt de rechter echter te ver gaan, gezien de straffen in soortgelijke zaken. Bovendien valt de straf nu lager uit dan omdat de man langer dan gebruikelijk moest wachten op de behandeling van zijn zaak. Naast de voorwaardelijke gevangenisstraf en de taakstraf krijgt de man ook een contactverbod opgelegd voor zijn twee kinderen en moet hij een schadevergoeding betalen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.