Instellingen

Daar gaat ze: kijk hier live hoe de iconische Lekbrug wordt weggehaald

PROVINCIE UTRECHT - Eindelijk is het zover: vandaag wordt de Lekbrug dan écht weggehaald. Een icoon voor de regio is straks niet meer. Maar voor dat gebeurt: kijk hier de hele dag live mee hoe de loodzware brug omhoog wordt getild uiteindelijk weg zal varen. Een monsterklus, als je het Rijkswaterstaat vraagt, want de boogbrug weegt maar liefst 5000 ton. Oftewel: het gewicht van zo'n 27 vliegtuigen in één.
Update 7 november, 17.15 uur: opnieuw is het weghalen van de Lekbrug uitgesteld. Een van de lierkabels is beschadigd geraakt, waardoor het optillen van de brug niet meer veilig kon gebeuren. Die kabels zouden het ponton waarop de brug moet komen, stabiel houden. Wanneer de hele operatie weer opnieuw zal plaatsvinden, weet Rijkswaterstaat nog niet.
Zo'n gigantische brug vervoeren vraagt om een strak schema. En dan moet zowel het weer als de waterstand ook nog eens meezitten. Omdat de weersverwachting toch niet zo goed leek te zijn als werd gedacht, besliste Rijkswaterstaat vlak voor het weekend dat de Lekbrug niet zondagochtend, maar zondagavond weggehaald kon worden.
Al vroeg kwamen de eerste regiogenoten met hun verrekijkers naar de Lek toe.
Al vroeg kwamen de eerste regiogenoten met hun verrekijkers naar de Lek toe. © RTV Utrecht

Livestream Operatie Lekbrug

Wél kun je de hele dag meekijken met een livestream van Rijkswaterstaat. Wat je dan kunt zien? Operatie Lekbrug begint 's ochtends - tegelijk met de start van de livestream - al voorzichtig met het plaatsen van een enorm ponton. Daar zal de Boogbrug echter pas rond 20.00 uur op worden geladen.
Kijk hier live mee:
Later op zondagavond, om 22.00 uur, volgt het hoogtepunt: dan wordt de gehele constructie weggevaren. Vanwege het tijdstip verwacht de woordvoerder van Rijkswaterstaat in ieder geval wel dat de brug met grote bouwlampen verlicht zal worden, zodat het publiek het uitzwaaimoment via de livestream wel gewoon kan volgen.
De brug zal weer tot stilstand komen bij de Beatrixsluis in Nieuwegein. Daar hebben ze de ruimte om het grote gevaarte te demonteren, zodat het in kleinere stukken naar een slooplocatie in Schiedam kan worden gebracht.
Koekeloeren naar de Lekbrug, nog één keer.
Koekeloeren naar de Lekbrug, nog één keer. © RTV Utrecht
En hij zal door menig regiogenoot gemist worden, die Lekbrug. Dat is zondagochtend vroeg te zien: al verschillende liefhebbers staan, gewapend met fotocamera, aan de Lek te kijken. "O, dáár komt het ponton", roept meneer Vrijhoeven van achter zijn verrekijker. "Wat een bakbeest, hè. Toch ontzettend jammer dat hij nou wordt weggehaald."
Een afscheid met een kleine traan: fans van de Lekbrug vinden het ontzettend jammer dat-ie weggaat.
Nog één keer willen de bewonderaars hun 'IJzeren Dame' op de foto zetten. "Hup, paar fotootjes schieten en dan kan ik die op een cd'tje branden", zegt Nico Schoonheim. "Kan ik later nog kijken: dát was nou die mooie brug over de Lek."
Voor wandelmaatjes Ruud en Michiel voelt het toch een beetje gek dat de brug morgen ineens weg is. "Iedere keer als je hier overheen reed, kreeg je altijd een gevoel van: ja, we zijn bijna thuis", zegt Michiel. Missen willen ze het afscheid van 'hun' brug in ieder geval niet. Nee: "Het uivaren is een stukje spektakel waar je als oud-Vianees wel écht bij moet zijn."

Waarom moet de brug weg?

Om het geheugen nogmaals op te frissen: waarom moest-ie ook alweer weg? De boogbrug bij Vianen was jarenlang een belangrijke verbinding tussen noordelijk en zuidelijk Nederland. In 1936 werd hij geopend; zo'n 30 jaar later bleek alleen dat de relatief smalle brug kwetsbaar was voor lange files. Zelfs extra rijstroken haalden weinig uit.
Zondagochtend komt het ponton al richting de Lekbrug gevaren.
Zondagochtend komt het ponton al richting de Lekbrug gevaren. © RTV Utrecht
Daarom werd de moderne Jan Blankenbrug ernaast gebouwd en is deze Lekbrug sinds 2004 buiten gebruik. Zo'n twintig jaar heeft de boogbrug dus al geen autowielen op zijn wegdek gevoeld. Lang werd getwijfeld of de iconische boog aangemerkt moest worden als monument of er een nieuwe bestemming voor gezocht kon worden. Maar gemeenteraden konden het daar niet eens over worden en ook Rijkswaterstaat gaf aan het behoud ervan te duur te vinden. Járen later, op 7 november 2021, komt er dan toch een einde aan de welbekende brug.
Precisiewerk: het ponton schuift onder de brug.
Precisiewerk: het ponton schuift onder de brug. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.