Vrijspraak voor Woerdense man die beschuldigd werd van schilderen 'Molkenboer oorlog 30 te gaan'

© Woerden TV
WOERDEN - De 22-jarige R.L. uit Woerden was waarschijnlijk aanwezig toen iemand in december van 2018 de tekst 'Molkenboer oorlog 30 te gaan' op een muur verfde. Maar het kan niet bewezen worden dat hij ook zelf de verfkwast of spuitbus te hand heeft genomen, en daarom spreekt de rechtbank hem vandaag vrij van vandalisme.
Woerdenaar R.L. werd beschuldigd van het tekenen van de graffiti, die werd gezien als een bedreiging aan het adres van burgemeester Victor Molkenboer, hoewel de man door het Openbaar Ministerie alleen voor vandalisme werd vervolgd. Volgens de rechtbank kan uit afgeluisterde gesprekken worden afgeleid dat de Woerdenaar erbij was toen de graffiti op de muur werd gekalkt. Maar dat is geen bewijs dat hij het gedaan heeft.
R.L. stond niet alleen voor de graffiti voor de rechter. Hij werd ook beschuldigd van brandstichting in een auto. Bij de brandstichting oordeelt de rechter hetzelfde als bij de graffiti. De man was er waarschijnlijk bij, zijn dna zat tenslotte op een plastic fles met benzine, maar het kán ook door iemand anders zijn gedaan. Dus ook hiervan werd hij vrijgesproken.
Er is wel genoeg bewijs dat R.L. heeft geholpen bij oplichting van iemand op Marktplaats door zijn rekeningnummer beschikbaar te stellen voor het ontvangen van geld. Ook heeft hij een motorkap gestolen en zich met geweld verzet bij een aanhouding in april van 2018. Hij moet een taakstraf van 90 uur uitvoeren.