Instellingen

Restauratie metaheerhuisje Veenendaal lijkt rond: gemeente geeft 4000 euro extra subsidie

De restauratie van het metahaarhuisje is in volle gang
De restauratie van het metahaarhuisje is in volle gang © Jaap Krocké
VEENENDAAL - De financiering van de restauratie van het metaheerhuisje in Veenendaal lijkt rond te zijn. Voor het herstel is zo'n 34.000 euro nodig en dat bedrag was grotendeels bij elkaar gesprokkeld door een inzameling maar er was nog een gat van vier- tot vijfduizend euro. Gisteravond besloot de gemeenteraad unaniem om 4000 euro extra beschikbaar te stellen voor de opknapbeurt.
Een metaheerhuisje is een gebouw op de Joodse begraafplaats waar de overledenen ritueel gereinigd worden. Dit huisje was in dusdanig slechte staat dat het echt opgeknapt moest worden. Het gaat om een monument, waardoor de kosten flink in de papieren lopen.
Ondanks dat het bedrag nog niet volledig rond was, is de restauratie in september al begonnen. "Het gebouw was in zo'n slechte staat, dat de restauratie echt niet meer kon wachten", vertelt Jaap Krocké, coördinator van de Joodse begraafplaats.

Extra geld

In de beginfase heeft de gemeente Veenendaal al zo'n 7000 euro bijgedragen. Nu de restauratie in volle gang is en het bedrag bijna rond is, wilde de ChristenUnie dat de gemeente de Joodse Begraafplaats tegemoet zou komen.
"We hebben gezien dat ze heel erg hun best hebben gedaan om geld in te zamelen, maar wij willen nog een extra bijdrage doen", zei Tineke Bette-van Nadort, fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Historie

Het gebouwtje is het enige Joodse monument van Veenendaal. Bette-van Nadort vindt het belangrijk dat die behouden blijft. "Het is het baarhuisje waar mensen een rituele wassing hebben gekregen en waarbij eerbewijs is verkregen", zegt ze. "Het heeft een rituele waarde, maar het is ook het herdenken van de Joden die in Veenendaal zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog."
Het is de bedoeling dat het metaheerhuisje ook een educatieve functie krijgt. "Dat vonden wij, maar ook de ondernemers die geld gedoneerd hebben, erg belangrijk", zegt Krocké. Zo denken ze aan een expositieruimte in het huisje. "Maar dat staat nog allemaal in de kinderschoenen hoor!" zegt hij.
Naar verwachting zal de restauratie eind november al klaar zijn.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met XON.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.