Nieuwegeinse buurtsoap vol met duistere gebeurtenissen en veel humor is bijna klaar

NIEUWEGEIN - "En actie!", roept regisseur Ruut van der Beele tegen zijn team in de bibliotheek De tweede verdieping in Nieuwegein. In een rumoerige bibliotheek probeert de filmcrew een van de scènes op te nemen voor de Nieuwegeinse buurtsoap. "Met duistere dingen en veel humor."
Ruut van der Beele kijkt mee tijdens de opnames van de buurtsoap.
Ruut van der Beele kijkt mee tijdens de opnames van de buurtsoap. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Het idee voor de soap komt uit de koker van theater De Kom. Interviews met Nieuwegeiners vormden de basis voor het script. De serie is een ode aan Nieuwegein, ter ere van het 50-jarige bestaan van de gemeente. De Kom wil met deze serie bijdragen aan het versterken van de Nieuwegeinse identiteit, een zoektocht naar het dna van de gemeente.
Van der Beele vertelt dat bepaalde typisch Nieuwegeinse dingen in het verhaal zijn verwerkt, zoals het feit dat wifi een Nieuwegeinse uitvinding is. "Het is een film met een knipoog naar de negatieve kant van Nieuwegein, omdat we regelmatig horen dat het hier in 's avonds zo stil is. Hier hebben we een beetje mee gespeeld", zegt hij. Hij hoopt dat het verhaal een leuke afspiegeling is van alle dingen die zich in Nieuwegein afspelen.
Nieuwegeinse buurtsoap vol met duistere gebeurtenissen en veel humor is bijna klaar

Norse types

De bibliotheek is een van de vele decors van deze serie, waarin Huub Smit, bekend van New Kids, een van de hoofdrolspelers is. Hij is verrast door de vele bijzondere locaties waar de serie zich afspeelt, zoals de koekjesfabriek en de Nedereindse Plas. Op die laatste plek stond Smit tijdens de opnames nog 'tot zijn middel' in het water.
Uit de interviews kwam naar voren dat veel inwoners over Nieuwegein wel wat te klagen hebben, maar dat zij stiekem ook wel een beetje trots waren op hun stad. Smit: "Het grappige is dat diegene met wie ik contact heb, zoals mijn tegenspelers, allemaal een beetje norse types spelen, terwijl zij buiten de opnames om gewoon vrolijke types zijn." De norse Nieuwegeiners heeft hij nog niet ontmoet, zegt hij.
Peter Oosterman en Huub Smit op de set.
Peter Oosterman en Huub Smit op de set. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
De Nieuwegeinse Peter Oosterman en Maamke Hoogendoorn zijn professionals als het gaat om acteren, en hebben ook een theaterachtergrond. Ze onderstrepen hoe gaaf het is om als acteur uit Nieuwegein met Huub Smit op het witte doek te verschijnen. "Dat is heel erg leerzaam en heel erg leuk", zegt Oosterman. Hij vindt het een absurdistisch verhaal, met een 'stukje liefde' voor Nieuwegein.

De gewoonheid van Nieuwegeiners

In de bibliotheek staat Smit samen met basisschoolleraar Oosterman een scène te spelen voor de film. Smit speelt een jongen die op zoek is naar een baan, maar deze maar niet krijgt. "Ik solliciteer wel op vijftig plekken. Dan kom je er wel een beetje achter waar je hier allemaal terecht kan komen", zegt Smit.
Iedereen kijkt naar de acteurs tijdens de opnames.
Iedereen kijkt naar de acteurs tijdens de opnames. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Hoogendoorn is in haar element als ze door de bibliotheek loopt. "Ik weet nog goed dat ik hier als 6-vwo'er heb gestudeerd voor mijn eindexamen, en nu loop ik hier rond", zegt ze. Ze vindt het extra leuk dat de scootmobielclub onderdeel is van de serie. "De gewoonheid van Nieuwegeiners hebben we in het stuk verwerkt", aldus Hoogendoorn. Het is fijn dat mensen om de scénes kunnen lachen en ze zullen zeker Nieuwegeinse dingen herkennen, zegt ze.
Smit: "Er gebeuren duistere dingen, maar wel met veel humor erin", zegt hij tussen de boekenkasten van de bibliotheek. Een half uurtje later zit hij samen met Hoogendoorn in theater De Kom de volgende scène die zich bij de zeepfabriek afspeelt te oefenen. "Laten we deze nog een keer doen", zegt Smit. En dan op naar de volgende locatie die Nieuwegein zo typeert.
De serie gaat op 18 december in De Kom in première en is daarna online te zien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.