Aangifte van gemeente Utrecht tegen aannemer die mogelijk 400 bomen beschadigde

DE MEERN - De gemeente Utrecht gaat aangifte doen tegen glasvezelbedrijf Open Dutch Fiber (ODF) omdat een aannemer die voor het bedrijf bezig was in De Meern mogelijk 400 bomen ernstig heeft beschadigd. Dat zei wethouder Kees Diepeveen vandaag tijdens het vragenuur in de gemeenteraad.
Wethouder op Radio M Utrecht: "Akelige situatie"
Diepeveen gaf vanavond aan het een zeer ernstige situatie te vinden. Hij zei geschokt te zijn door de werkwijze van ODF. Maar hij geeft ook aan dat er nog veel vragen leven over hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook vindt de wethouder dat de gemeente goed moet kijken naar het eigen functioneren. De gemeente is nog bezig om de exacte omvang van de schade in beeld te brengen. De wethouder antwoordde op vragen van de Partij voor de Dieren.
ODF is sinds een maand bezig met de aanleg van glasvezel in De Meern. Een aannemer verricht daarvoor in opdracht van ODF graafwerkzaamheden in de stoep. Dat heeft geleid tot onherstelbare schade aan tenminste zeven bomen. Van nog eens 400 bomen is dat onduidelijk, nader onderzoek zal dat moeten uitwijzen. De aannemer heeft wortels doorgezaagd. "We weten niet bij hoeveel bomen er schade is", zei Diepeveen donderdagavond op Radio M Utrecht. "Het is een hele akelige situatie."
De wethouder gaf tijdens het vragenuur aan dat hij op drie vlakken juridische maatregelen zal nemen. Zo zal de schade op ODF worden verhaald. Maar de gemeente gaat ook aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Ook overweegt de gemeente een zogenoemde last onder dwangsom op te leggen.
Diepeveen zei dat de aannemer gewaarschuwd was, nadat gebleken was dat hij niet zorgvuldig met de wortels omging. Normaal gesproken is een waarschuwing voldoende, aldus de wethouder, om het gedrag van aannemers aan te passen. "Hier is dat duidelijk niet gebeurd", zei Diepeveen. "Vanuit veiligheidsoogpunt mag van de gravende aannemer verwacht worden dat hij zich bewust is van de risico's van het doorhalen van boomwortels waardoor bomen instabiel kunnen worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.